Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nationaldagen-sa-kan-du-fira-runt-om-i-landet/

Sverige

Nationaldagen – så kan du fira runt om i landet

01:57. Visste du att svenska blev officiellt språk i Sverige först 2009? Här är sju saker du kanske inte visste om Sverige.

Det ser ut att bli en varm och solig nationaldag på de flesta håll, vilket bäddar för utomhusaktiviteter. Så här är det tänkt att firas i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå, Sundsvall, Karlstad och Kalmar.

Luleå 

Mellan 11.30 och 12.00 anordnas en nationaldagsmarsch från Floras kulle nära järnvägsstationen till Stadsparken. Flaggor delas ut och Hemvärnets musikkår spelar.

Sedan blir det flagghissningsceremoni i parken, högtidstal av kommunpolitiker och dansuppträdande. Nya medborgare i kommunen får Sverigenålar.

På Norrbottens museum blir det sång och musik.

I världsarvet Gammelstad blir det en parad från kyrktorget till Hägnan. Kulturskolans blåsorkester spelar, och nationalsången framförs av kören Lyran, Nyckelharporna, Luleå hembygdsgilles spelmän och dansare.

Senare på eftermiddagen är det fullt program på Kulturens hus med bland andra Mandakören, Luleå musiksällskap och Luleå hembygdsgille.

 

Sundsvall 

En parad som leds av Kulturskolans trumslagare avgår klockan 11.40. Samling sker längs promenadstråket norr om Selångersån, och målet är Stora torget. Klockan 12.00 börjar firandet från stora scenen på torget. Artister är bland andra Sebastian Walldén, Lasse Holm och Tess. 

Det finns också en litteraturscen.

Längs Storgatan visar föreningar, klubbar och utställare upp sina verksamheter. Där finns också mat från olika kulturer och olika familjeaktiviteter. På Esplanaden radas loppisbord upp, varvat med hantverkare.

På Olof Palmes torg firar Sundsvalls motorveteraner genom att visa upp veteranbilar.

 

Sveriges nationaldag 6 juni firas på flera håll i landet. Foto: Sven-Erik Svensson

 

Karlstad

Nationaldagen firas sedvanligt i Sandgrundsparken. Kommunen bjuder på fika, det blir högtidsmarsch med Karlstads musikkår och Värmlandsbataljonens fanvakt och ett högtidsprogram med bland annat tal och välkomnande av nya svenska medborgare.

Klockan 12.30 kan man gå statyvandring med start vid Gustav Fröding-statyn vid Stora torget.

Klockan 16.00 blir det P2-konsert i parken tillsammans med Wermland Operas orkester med solister.

 

Göteborg

Här är några sätt att fira nationaldagen i Sveriges andra stad:

Kanonsalut vid Skansen Kronan. Flagghissning och musik.

Medborgarceremoni vid Stora dammen i Slottsskogen, där nya göteborgare som fått svenskt medborgarskap välkomnas. Ceremonin följs av fika i gröngräset och gratiskonsert av Göteborgs symfoniker.

Visning av folkdräkter, servering, lotteri och dans vid Gräfnäsgården.

Nationaldagskonsert på Kronhusgården, där bland andra Göteborg Wind Orchestra spelar.

Fler aktiviteter finns på Göteborgs stads hemsida

 

Malmö

Nationaldagen firas på Stortorget med högtidstal av landshövdingen Anneli Hulthén och kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson. Det blir utdelning av flaggor och fanor, och ceremonin övergår i allsång med LouLou Lamotte och Lina Hedlund, känd från Melodifestivalen.

Barnen har ett eget firande i Folkets park. Där uppträder Superduperdirektörerna och Cykelorkestern.

Malmö Kulturskolas 600 elever fyller parken med musik, dans och konst.

Fler aktiviteter finns på 24Malmö.

 

Kalmar

Programmet börjar klockan 07.55 med trumpetfanfar och flagghissning på Stortorget.

Klockan 12.00 blir det en ceremoni i Teatercaféet för nyblivna medborgare. Därefter blir det underhållning i Teatersalongen med Kalmar kulturskolas symfoniorkester och Kalmar musiksällskap.

På Larmtorget har Kulturskolan ett program från scenen med flöjtensemble, gitarrister, pianister och nycirkus.

Det officiella nationaldagsfirandet börjar klockan 15 med hälsninganförande av kommunfullmäktiges ordförande Roger Kaliff och sedan ett högtidsanförande av journalisten och författaren Ulrika Knutson.

Den officiella delen avslutas med flaggöverlämning, leve, fanfar och nationalsång.

 

Stockholm

Södermalm kan man gå på gratis gatufest mellan 16.00 och 22.00 i Hornstull, lett av R&B-artisten Cherrie, eller familjefest mellan 11.00 och 17.00 i Stora Blecktornsparken med liveband, kaninhoppning och ponnyridning.

På Kafé 44 på Tjärhovsgatan hålls ett slags ”antifirande” i form av ett filmmaraton med antinationalistiskt tema.

I Gamla stan är det partaj på Skeppsbrokajen (utanför Tullhus 2) mellan 13.00 och 18.00.

Djurgården sker det klassiska firandet på Skansen mellan 10.00 och 19.30. Där finns flaggverkstad, ansiktsmålning, folkdans, pyssel och andra aktiviteter. På kvällen är det en stjärnspäckad konsert med artister som Lisa Nilsson och Carola, och kungafamiljen närvarar. Men då är det normalt inträde som gäller.

Gärdet strax intill anordnas klockan 11.30 för sjunde året i rad Nationaldagsgaloppen inklusive livemusik och hattparad.

Östermalm kan man delta i ett traditionsenligt firande i Humlegården, som fyller 400 år. Scenprogram med Kulturskolan, hoppborg och tipspromenad.

Norrmalm blir det sommarfest på Knut Bar på Regeringsgatan med musik, mat och gräddtårta, medan Mama Africa Club sent på kvällen bjuder till dans med ”tropical vibes” på Kings Table på Sveavägen för att hylla nationaldagen.

Kungsholmen är det stort firande i Rålambshovsparken, ”Rålis” mellan 12.00 och 18.00. Det blir mängder av utställare, uppträdanden av bland annat parkteatern, prova på-idrotter och hoppborg.