Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 09:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nationell-polis-kopplas-in-efter-sprangdadet-i-linkoping/

Sverige

Efter explosionen: Polisen vädjar om tips kring cykelförråd

00:31. Ingen har ännu gripits efter fredagens explosion.

Polisen misstänker att bomben på Ådalagatan i Linköping var placerad i ett cykelförråd och vill gärna ha tips om personer som setts nära förråden. Från lördagen deltar nationell kriminalpolis i spaningsarbetet efter dådet.

Att personskadorna efter smällen inte blev värre kallar polisen ”ren tur”.

Polisen har ännu inte gripit någon eller pekat ut någon som misstänkt efter fredagens sprängdåd i Linköping. Många tips har dock kommit in från allmänheten, och polisen vill gärna ha in fler.

Framför den svårast skadade byggnaden, med adress Ådalagatan 1-3, fanns före explosionen två cykelförråd. Efteråt syns bara det ena av dem, det som är placerat framför port nummer 3. Det andra är helt försvunnet.

– Mycket talar för att laddningen var placerad där, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisens region öst.

– Vi vill gärna ha tips från allmänheten om folk som setts i närheten av förråden.

Den lokala polisen förstärks nu med folk från Nationella operativa avdelningen, Noa.

– Noa hjälper oss dels med att bena ut de olika spåren i spaningsarbetet, dels att dokumentera, säger Björn Öberg.

– När det sker ett större brott är det viktigt att man kan kartlägga hela ärendet. Det kan dyka upp frågor längre fram där man behöver gå tillbaka och titta.

Området kring explosionsplatsen är fortfarande avspärrat, men avspärrningarna har minskats och omfattar nu endast ett kvarter längs genomfartsgatan Hamngatan. Det är oklart när de kan tas bort helt. När polisen är klar med sin tekniska undersökning behöver området saneras.

Läs mer: Lång väntan på återflytt för sprängdådets hårdast drabbade 

Vid 14-tiden på lördagen var bombskyddets tekniker klara på platsen utan att ha ett klart svar på vad som exploderat.

Cykelförrådet, som syns på bilden till vänster, förstördes helt i explosionen. Foto: Google Maps och TT

Det var strax efter klockan 09 på fredagsmorgonen som en väldig explosion inträffade utanför bostadshuset på Ådalagatan i centrala Linköping.

Smällen var så kraftig att den hördes 15 kilometer bort. Balkonger slets sönder, fönster blåstes ut, och lägenheter skakade så att inredning rasade.

– Hela min balkong och fönster blåste bort, lägenheten är helt demolerad, sade lägenhetsinnehavaren Janine Gaines till DN

Boende i sammanlagt 131 lägenheter fick evakueras.

Sju personer fördes till sjukhus, samtliga med lindriga skador.

Två av de skadade, en 70-årig man och en 76-årig man med splitter- och sårskador, var kvar på sjukhus över natten. En av dem fick genomgå en operation.  

Personskadorna hade sannolikt kunnat bli betydligt allvarligare.

– Ja, det var ren tur. Det hände ju på en vardag, även om det var en klämdag. Det ligger ett dagis i närheten och olika andra verksamheter, säger Magnus Skoglund, som var spaningsledare under fredagen.

Janine: Hela min lägenhet är helt demolerad

Under lördagen övergår polisens arbete från akut fas till utredningsfas.

– Det som händer i dag är att vi sätter samman en utredningsgrupp. Vi fortsätter förhören med vittnen och nystar vidare, säger Skoglund.

Ett spår är att sprängdådet kan ha med organiserad brottslighet att göra.

– Det finns intressenter i huset som är kopplade till ett eller annat kriminellt gäng. Det finns även personer från rättsväsendet boende i huset.

Det handlar alltså om flera personer i båda fallen?

– Ja. När det gäller gängen behöver det inte vara medlemmar, det kan vara flickvänner eller släktingar, men det finns trådar.

I mars skedde ett sprängdåd mot en villa i Motala, då två personer skadades. Polisen betraktar i nuläget den sprängningen och fredagens sprängning i Linköping som händelser utan koppling.

– Det är klart att man tittar på samband mellan händelser av samma typ, men vad jag förstått finns det inget sådant här, säger Björn Öberg.

Polisen vet ännu inte om det finns övervakningskameror på de värst drabbade fastigheterna.

– Vi har inte tittat närmare på om det finns kameror i direkt anslutning till detonationsplatsen. Men vi har börjat titta i en yttre ring, och de kamerorna är minst lika intressanta, säger Magnus Skoglund.

Inrikesminister Mikael Damberg säger till TT att han ser allvarligt på det som hänt, och han konstaterar att det lätt hade kunnat bli dödsfall.

– Det man sett de senaste åren är en ganska kraftig ökning av dödligt våld, skjutningar och explosioner som ofta – och det vet vi inte i det här fallet ännu – har sin udd riktad mellan kriminella gäng, säger Damberg.

– Det farliga här är att deras agerande lite oftare än tidigare sker i publika miljöer där människor rör sig. Det är en allvarlig utveckling.