Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nationell-rutin-pa-gang-for-att-flytta-covid-patienter-fran-sjukhus/

Sverige

Nationell rutin på gång för att flytta covid-patienter från sjukhus

Statsepidemiolog Anders Tegnell
Statsepidemiolog Anders Tegnell Foto: Claudio Bresciani/TT

Folkhälsomyndigheten håller på att ta fram en gemensam nationell rutin för hur patienter som vårdats på sjukhus covid-19 ska flyttas till annat boende utan smittrisk.

Tidigare den här veckan har Folkhälsomyndigheten träffat representanter för regionerna för att diskutera vad som ska gälla när symtomfria covidpatienter flyttas från sjukvården till äldreboenden. I dag finns det ingen nationell strategi.

– Det som gäller i dag har sjukvården bestämt. Det ser olika ut på olika sjukhus. Vi håller på att ta fram en nationell rutin för hur man kan flytta personer utan smittrisk. Den kommer att bli klar ganska snart, säger Anders Tegnell.

Det går inte generellt att säga att en person som varit svårt sjuk och vårdats på sjukhus är smittfri efter 48 timmar utan symtom, enligt Anders Tegnell. Folkhälsomyndighetens rekommendation om att man ska stanna hemma i två dygn gäller för ”människor ute i samhället som har haft någon form av snuva”.

DN har tidigare berättat om att region Stockholm hävde beslutet om att testa alla äldre som flyttas från sjukhus till äldreboenden när det uppstod flaskhalsar. En man i 80-årsåldern visades ha kvar coronasmittan när ett äldreboende på eget initiativ gjorde ett test.