Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nationella-bombskyddet-pressat-ska-utokas/

Sverige

Nationella bombskyddet pressat – ska utökas

Det finns inga tecken på att nationella bombskyddets arbetsbörda kommer att minska. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens bombskydd har aldrig haft så mycket att göra som i år. Nästan varje dygn går larmet någonstans i landet, och nu ska fler bombtekniker rekryteras.

– Det är vi som står i främsta ledet och hanterar det här, säger operative chefen Jon Wåhlander.

TT Text

Under torsdagsdygnet ryckte polisens nationella bombskydd ut till tre detonationer bara i Stockholmsregionen. Tidigare i veckan kallades bombgruppen till flera incidenter i södra Sverige och ungefär så har det sett ut de senaste åren.

– Under de senaste två åren har vi haft en kraftigt stigande trend med antal sprängningar. Företrädesvis till en början i storstadsregionerna Stockholm, Malmö, Göteborg, men nu även på andra håll i landet, säger nationella bombskyddets operative chef Jon Wåhlander.

Belastningen på bombgruppen har i år varit den högsta hittills och det finns inga tecken på att dess arbetsbörda kommer att minska.

– Under 2019 ligger vi på en nivå som vi aldrig tidigare gjort och den ligger just nu konstant. I stort sett varje dygn responderar vi på olika incidenter som har med antingen sprängningar eller kopplingar till sprängningar att göra. Vi jobbar med att försöka få en mer anpassad resurs till nuvarande hotbild vilket innebär att vi behöver bli fler.

Jon Wåhlander säger att både politiker och polisledning förstått att bombskyddet måste få fler anställda.

– Alla är högst medvetna om att det här är ett allvarligt problem och att det är vi som står i främsta ledet och hanterar det här.

Och just nu pågår rekrytering av fler bombtekniker till gruppen. Men det tar lång tid innan de är redo att ge sig ut på de allt fler uppdragen.

– Från ett identifierat behov tar det lång tid till vi har färdiga bombtekniker som kan avlasta oss i vårt uppdrag. Det tar ungefär ett och ett halvt år från att vi identifierat ett behov till att vi har folk som är med och bemannar våra åtgärdsteam, säger Jon Wåhlander.

Nationella bombskyddet jobbar över hela landet men är baserat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och så tror den operative chefen att det kommer att förbli, även om man utökas.

– Just i dag finns det inga planer på att lokalisera oss på fler platser än där vi finns i dag för att lösa ut uppdraget. Men vi har långa transportsträckor. Vi täcker ju hela Sveriges yta, så att får vi uppdrag i övre Norrland har vi lång framryckning och det är en utmaning.

Läs mer: ”Gärningsmännen tänker nog inte mycket på vilka det drabbar” 

Ämnen i artikeln:

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt