Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nato-experter: Ryssland kan lätt inta Gotland

Ett ryskt jaktflygplan, Su-27, över Kubinkaflygbasen utanför Moskva.
Ett ryskt jaktflygplan, Su-27, över Kubinkaflygbasen utanför Moskva. Foto: Pavel Golovkin/AP

Ryssland kan vid en kris i Östersjöområdet snabbt inta Gotland och ställa omvärlden inför fullbordat faktum. Därför borde USA och Nato undersöka hur de ihop med Sverige skulle kunna försvara ön.

De slutsatserna dras efter ett krigsspel där Natoländerna tvingades försvara Baltikum mot Ryssland. Spelet genomfördes av den ansedda tankesmedjan i Washington, Center for a New American Security, CNAS. Närmare 50 höga tjänstemän från Natoländerna samt Sverige och Finland deltog under två dagar i spelet i februari.

– Detta är det senaste i en rad studier och krigsspel i USA om Östersjöområdet. I alla scenarier så dras Sverige och sannolikt också Finland in på Natos sida, säger Mike Winnerstig, forskningsledare vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI.

Scenariot i spelet började med mindre oro i Baltia (de tre Natoländerna Estland, Lettland och Litauen). Motsättningarna underblåstes av Grosland (Ryssland). Slag i slag följde cyberattacker och energikris samt en flygkatastrof där ett civilt passagerarplan kolliderade med militärplan från Grosland. Slutligen ledde en incident på Baltias territorium mellan trupper från Grosland och Baltia till en allt värre militär konflikt.

Ryssland var militärt överlägset Nato när det gäller förmågan att snabbt skära av Baltikum från sina allierade. Ryssland agerade också snabbare, tog initiativet medan Nato kom på efterkälken. CNAS rapport ”Assured Resolve” rekommenderar att Nato enas om en ny strategi och ökar sin militära närvaro, kapacitet och beredskap i Östersjöområdet.

Gotland, som ligger mitt i Östersjön, sägs av CNAS ha ”enorm strategisk betydelse” i en kris eller krig. Gotland sägs i studien vara ”oskyddat” i dag samtidigt som Sverige saknar Natomedlemskapets säkerhetsgarantier.

”Ryssland kan därför ta för givet att det enkelt kan inta ön i en kris”, står det i rapporten. Den rekommenderar att Sverige, USA och Nato undersöker hur Gotland ska kunna försvaras i ett sådant scenario. CNAS vill också att detta övas ”på och runt ön”.

Medan balter och USA under krigsspelet reagerade snabbt så agerade Nato (där ju enhällighet krävs) långsamt och försiktigt. Sverige och Finland borde därför försäkra sig om snabbt kan byta underrättelser med enskilda Natoländer.

Dessutom rekommenderas Sverige och Finland att förbereda sig på att det är USA och en mindre grupp Natoländer som kommer att reagera först. De kan begära att flyga genom luftrummet och använda baser för att tanka stridsflygplanen.

Mike Winnerstig säger att den ryska annekteringen av Krim lett till att man i USA för första gången på närmare 20 år seriöst bekymrar sig för säkerheten i Östersjöområdet.

Han påminner om att under det kalla kriget ingick länderna längs östra Östersjön i den Sovjetledda Warszawapakten. Då var Natos strategi att stänga inne Warszawapaktens flott- och flygstridskrafter i Östersjön och därmed hindra dem att komma ut till Kattegatt, Nordsjön och Atlanten.

Nu är rollerna ombytta med östra Tyskland, Polen, Litauen, Lettland och Estland i Nato. Nu är det Ryssland som vill stänga ute Atlant-pakten från Östersjön för att få handlingsfrihet här. Därmed hamnar Sveriges territorium mer än tidigare i konfliktlinjen.

– USA ser att tillgång till svenskt territorium och svensk hjälp är nödvändig för försvaret av Baltikum. I spelen får de också det när de ber om det.

Winnerstig påpekar att detta ligger i linje med den svenska solidaritetsförklaringen från 2009 om att ”ge och ta emot” militärt och civilt stöd. Detta underlättas också genom det värdlandsavtal mellan Sverige och Nato som ska debatteras och godkännas av riksdagen den 25 maj.

Fakta. Utspel om Sverige

Sverige berörs allt oftare i krigsspel och utspel kring säkerheten i Östersjön.

10 januari: Stridsflyg från USA skulle behöva baseras i Sverige vid en rysk attack mot Baltikum, enligt ett krigsspel från tankesmedjan Rand, skrev DN.

7 mars: Chefen för Natos och USA:s arméstyrkor i Europa general Ben Hodges vill öva att blixtsnabbt flytta luftvärnssystemet Patriot till Gotland, rapporterade TV4.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.