Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nato: Främlingshatet kan gödas av främmande makt

Nato misstänker att en tredje part arbetar i det dolda för att underblåsa främlingsfientlig­heten i Europa. Just nu arbetar informationskrigsexperter för att hitta dem som ligger bakom kampanjen.

– Vi ser specifika samband i en rad länder som pekar mot att någon försöker påverka, säger Janis Sarts, chef för Natos strategiska kommunikationscentrum, Stratcom.

Flyktingkrisen har splittrat opinionen och skapat en djup spricka i det europeiska samarbetet. När hundratusentals flyktingar nu söker sig till Europa har främlingsfientliga och rasistiska åsikter fått nytt bränsle. På sociala medier och alternativa nyhetssajter sprids rasis­tiska konspirationer och hat.

Natos strategiska kommunikationscentrum Stratcom, med bas i Riga i Lettland, har upptäckt ett mönster i hur informationen sprids i hatkampanjerna.

– Vi ser likheter på tre områden: hur informationen cirkulerar, kvaliteten på innehållet och vilken typ av innehåll det handlar om. De försöker spela på samhällets instinktiva rädsla för det okända, säger Janis Sarts, chef för Stratcom.

På måndagen offentliggjorde försvarsminister Peter Hultqvist att regeringen överväger att ansluta sig till Natosamarbetet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har under året haft täta kontakter med Stratcom.

Mikael Tofvesson, chef på enheten för omvärld och beredskap på MSB, har själv besökt huvudkontoret och bekräftar bilden Janis Sarts ger.

– Det är svårt att peka ut någon specifik främmande makt, men olika aktörer kommunicerar kring det här, det ser vi. Främlingsfientlighet och den typen av rädsla kan lyftas fram och gödas av främmande makter. Vi ser den tendensen också, säger Mikael Tofvesson.

Hur effektiva informationsoperationer kan vara är Rysslands annektering av Krim ett tydligt exempel på, enligt Janis Sarts.

– Det vi såg på Krim var framför allt en informationsoperation som fick stöd av militären och det är vad man kan uppnå med den här metoden. Därför måste man vara väldigt försiktig med vad som pågår, speciellt om en av parterna försöker bryta mot alla regler som vi försökt bygga upp, säger han.

En gruppering som öppet hotar att omkullkasta det svenska samhället är den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, SMR. På deras egen sajt är tongången hård och en artikel om ett nytt asylboende i Vindeln möttes med kommentarer som: ”Borde väl finnas folk som innehar tändstickor även i Vindeln och som vet hur man använder dom.” Kommentaren får till svar: ”Japp, från Sanatorium till krematorium.”

SMR har sedan en tid tillbaka också en ryskspråkig sida på den ryska motsvarigheten till Facebook, vk.com. Sidan har över 500 följare. I flera texter på ryska berättar SMR om verksamheten och hur man ansluter sig.

I september fick SMR besök av Stanislav Vorobjev, ledare för Ryska imperiska rörelsen, RID, som är en högerextrem, paramilitär organisation med bas i Sankt Petersburg. RID skriver själva om besöket på sin hemsida och uppger också att de överlämnat en pengagåva för att stödja SMR.

– Det är häpnadsväckande skulle jag säga, det sticker ut. De sponsras av en aktör som är en bricka i ett större spel som går ut på att mobilisera soldater till kriget i Ukraina, säger Daniel Poohl på Expo.

RID har sedan juli 2014 tränat och skickat frivilliga soldater till striderna i östra Ukraina.

Till skillnad från stora delar av Europas extremhöger som stöttade Ryssland tog svenska högerextrema grupper till en början Ukrainas parti i konflikten,

– Svenska Motståndsrörelsen var de första som vände sig mot den här hållningen och deklarerade att det var Ryssland de skulle stödja. De ser Ryssland som en positiv kraft gentemot EU och USA, säger Daniel Poohl.

Ryska imperiska rörelsen vill framstå som om de står i opposition till Vladimir Putin.

Men det ger svenska experter inte mycket för.

– Det här pågår med regeringens goda minne även om de på ytan har diametralt olika uppfattningar. Rörelsen har inga problem att hålla militära träningsövningar i landet, skulle det vara ett hot mot regimen skulle de aldrig finnas. Det är en vanlig front, det är min uppfattning i alla fall, säger Johan Wiktorin, försvarsanalytiker.

Fakta

SMR. Svenska Motståndsrörelsen (SMR), en nazistisk organisation som bildades 1997.

RID. Ryska imperiska rörelsen, en högerextrem paramilitär organisation med bas i Sankt Petersburg.

Fakta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.