Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Naturfotograf anmäls för bedrägeri

Den kända naturfotografen fejkade bilder på mårdhund och lodjur i skogarna utanför Ulricehamn. Nu anmäls han för bedrägeri.

Det är rovdjursspåraren och besiktningsmannen för länsstyrelsen i Västra Götaland som anmäler fotografen till polisen för bedrägeri.

– Jag misstänkte redan i vintras att det var fejkade bilder. Jag har jobbat med lodjur i tjugo år och det föll mig helt omöjligt att han skulle kunna ha tagit dessa bilder, säger Tommy Berglund, som nu har gjort en privat polisanmälan, till DN.se.

Det var i förra veckan som naturfotografen  Terje Hellesø genom sin hustru erkände att han fejkat flera av sina bilder. Bland annat har han monterat in sällsynta djur som lodjur och mårdhund. 

När Terje Hellesø påstod att han hade fotograferat mårdhund i området kring Mullsjö blev Tommy Berglund övertygad om att bilderna var falska. När det blev bekräftat tvekade han inte med att göra saken till ett polisärende.

– Mårdhund är en av de största smittospridarna av rabies. När "bildbeviset" dök upp ringde många och var oroliga. Fuskbilderna har också slösat pengar för Länsstyrelsen. Massa resurser har satts in i onödan för att hitta lodjur och spåra mårdhund som inte fanns, säger Tommy Berglund.

Han menar också i sin anmälan att Terje Hellesø har sålt bilder som han påstått varit äkta.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.