Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nazister åtalas för sprängdåd mot flyktingboende

Other: Thomas Johansson/TT

På fredag förmiddag väntas åtal mot tre män – 50, 23 och 20 år gamla – som misstänks för bland annat ett bombattentat mot ett flyktingboende i Göteborg. Samtliga har koppling till den militanta nazi-organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Den 11 november i fjol exploderade en sprängladdning utanför en bokhandel i centrala Göteborg, hyrd av vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum. Ingen person skadades vid tillfället.

Knappt två månader senare, den 5 januari i år, riktades en liknande attack mot ett hotell i stadsdelen Järnbrott i södra Göteborg. Hotellet användes som flyktingboende och här drabbades en manlig städare av allvarliga skador.

Polisen misstänkte politiska motiv och Säpo övertog fallet. Men det var först efter att en tredje sprängladdning den 25 januari hittats utanför ett annat flyktingboende som utredarna nådde ett genombrott.

Tre kända högextremister greps och häktades, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse och mordbrand. Männen nekade till brott, men Göteborgs tingsrätt ansåg att bevisen var tillräckligt starka för häktning.

Nu är utredningen klar. Rättegång inleds under juni.

– Jag räknar med att lämnat in åtalet mot männen till tingsrätten klockan elva på fredag, säger åklagare Mats Ljungqvist till DN.

I ett skede övervägde Ljungqvist att rubricera brottsligheten som terrorbrott. Så blir det nu inte, erfar DN.

– Min klient har inte delgivits någon sådan misstanke, berättar advokat Michael Hansson, som försvarar den huvudåtalade, en 23-årig ledare inom den nationalsocialistiska och militant rörelsen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Även de båda andra – en 50-åring och en 20-åring – har starka band till NMR. Organisations ledning har däremot förnekat att de misstänkta dåden skulle ha någon koppling till NMR:s politiska kamp.

Åklagare Mats Ljungqvist vill inte avslöja vad Säkerhetspolisen kommit fram till i denna del.

– Av hänsyn till förundersökningen kan jag inte kommentera detta eller något annat innan åtal väckts, säger han.

Samtliga tre nekar till brott.

Läs mer: ”Sprängdåden i Göteborg liknar terrorism”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.