Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nazister attackerade demonstration mot slavhandel i Uppsala

Nazister attackerade en demonstration mot slavhandel i Uppsala på lördagseftermiddagen. En nazistsympatisör misstänks ha misshandlat en demonstrant.

Enligt polisen i Uppsala uppstod tumult på Stora torget när ett tjugotal nazister från Nordiska motståndsrörelsen och demonstranter som protesterade mot människohandeln i Libyen möttes.

– NMR försökte dela ut flygblad på platsen och då uppstod det gruff mellan dem och de demonstranter som hade tillstånd att vara där. Någon av dem från NMR tog också ta ett plakat från demonstranterna, säger Daniel Wikdahl vid regionledningscentralen i Uppsala. 

– En demonstrant försökte då få tillbaka plakatet och uppger för oss att två personer misshandlade honom. Det finns också vittnen till den händelsen.

Enligt ett vittne som talat med SVT gick flera personer till attack mot demonstranterna när de gick över Stora torget.

När demonstrationståget skulle förflytta sig från Stora torget till Svandammen styrde polisen NMR-gruppen till en annan plats. 

Vid 14.30-tiden satte personer från NMR också upp en banderoll på en viadukt över väg 288. Banderollen revs strax därefter ned av två förbipasserande. Polisen har ännu inga uppgifter om vad det stod på banderollen.

– Då stannar tre bilar och ett tiotal personer hoppar ur och misshandlar dem som tagit ned den banderollen och sprutar dem med pepparsprej. De två får föras till sjukhus, säger Daniel Wikdahl.

Ingen person har frihetsberövats i samband med de två händelserna.

Strax före klockan 13 inträffade en annan händelse i Hudiksvalls centrum där NMR filmade och tog bilder av människor och viftade med banderoller. Händelsen ägde rum på gågatan vid Guldsmeden i Hudiksvalls centrum.

– När NMR började gå från platsen följde polisen efter. Då försökte NMR ta sig in på Regnbågscaféet, ett hbtq-ställe, där de nekades tillträde av personalen. Det blir rätt rörigt men de lyckas aldrig ta sig in men caféet tvingas stänga tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.