Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nazister tågade in på föreläsning om Förintelsen

Foto: Joakim Strömholm

Mitt under en föreläsning om Förintelsen på en gymnasieskola i Varberg på måndagskvällen dök en grupp nazister upp och satte sig på första raden. ”De marscherade in på rad, som soldater”, säger författaren och förintelseöverlevaren Mietek Grocher, 88, till DN.

De sex männen slog sig ned längst fram i Peder Skrivares skolas aula. En av dem talade i telefon, en annan fotograferade publiken som bestod av flera hundra personer. Männens närvaro fick en del personer att flytta på sig, andra att lämna lokalen.

– Många upplevde det som väldigt obehagligt, säger gymnasieskolans rektor Martin Augustsson.

Polisen hade varit på plats med en patrull under morgonens föreläsning för 450 elever, men fanns inte på plats när föräldrar och allmänhet hade bjudits in till en kvällsföreläsning. Eftersom stämningen i aulan blev orolig beslutade sig rektorn för att ringa polisen.

– Omkring tio minuter senare anlände en patrull. Den i sin tur ringde ytterligare en patrull, säger Martin Augustsson.

De fyra poliserna på plats konstaterade att nazisterna inte störde ordningen.

– Efter att ha varit på plats i cirka en halvtimme lämnade männen skolan, säger Martin Augustsson.

Publiken i aulan applåderade sortin.

Mietek Grocher säger att den nazistiska verksamheten i Sverige ökat påtagligt och att han varit med om liknande händelser tidigare, men att han aldrig blir rädd.

– Men jag blir ledsen över att det gått så långt att man inte utan vidare kan få prata om Förintelsen, säger han.

Martin Augustsson berättar att någon eller några under den senaste tiden satt upp klistermärken och avspärrningsband från en nazistisk organisation på skolans område – material som personalen omgående avlägsnar. 

Svenska motståndsrörelsen – en nazistisk organisation som förnekar Förintelsen och hävdar att den är en bluff – skrev igår kväll på sin sajt att det var den som låg bakom aktionen i Varberg. 

Strax efter åtta på kvällen kallades polisen i Halland till en plats i Varberg där samma personer som tågat in mitt under Föreintelseföreläsningen delade ut flygblad.

– Vi pratade med männen och kontrollerade flygbladen, men det fanns inget rasistiskt i materialet, säger Stefan Gustafsson, presstalesman för polisregion Väst. 

Mietek Grocher är född i Polens huvudstad, Warszawa. Han överlevde Förintelsen och kom till Sverige 1945. 88-åringen reser runt i svenska skolor och håller hundratals föreläsningar om Förintelsen varje år. I dag, tisdag, ska han hålla ytterligare en förläsning för omkring 450 elever på Peder Skrivares skola i Varberg. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.