Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nazister ”trygghetsvärdar” i badhus

Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Kungälvs kommun

Flera personer som uppgav sig tillhöra den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen agerade medborgargarde på Kungälvs badhus på lördagen. ”De kom in som betalande badgäster, men drog sedan på sig gröna tröjor med texten ’Trygghetsvärd’”, säger Krisztian Borbély, enhetschef på badhuset, till DN. 

Det var strax efter lunch i lördags som en handfull män och en kvinna dök upp på badhuset.

– Väl inne i anläggningen tog de på sig gröna tröjor i en kommunliknande färg med texten ”Trygghetsvärd” på ryggen. En anställd frågade vilka de var och fick svaret att de kom från Nordiska motståndsrörelsen, säger Krisztian Borbély. 

Men hon avvisade dem inte?

– Hon blev lite ställd och vände sig till en annan ur personalen. Men sedan hade gruppen försvunnit, säger Krisztian Borbély.

En vanlig lördag har badhuset 150–300 gäster. Det är oklart om någon uppfattade att gruppen som utgav sig för att vara trygghetsvärdar inte var kommunanställda utan högerextrema aktivister. 

Konfronterade gruppen någon av badgästerna?

– Nej, inte vad jag vet, säger Krisztian Borbély.  

Vad menade gruppen med att de skulle garantera trygghet?

– För våran del skapar det ingen trygghet – vi vill inte ha några privata vakter i simhallen, utan vår egen personal som har utbildning i livräddning och HLR (hjärt-lungräddning, red anm). 

Gruppen var väl inte där för att bistå med första hjälpen?

– Nej, det verkar inte så. 

Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S):

– Det är helt oacceptabelt att vi har förklädda, rasistiska medborgargarden inne på kommunala bad. Förvaltningen måste skärpa sitt arbetssätt för hur man hanterar situationer då våldsbejakande extremister tar sig in i offentliga miljöer för att utföra aktioner.

Kommunchefen Magnus Gyllestad säger att kommunen kontaktat polisen även om det inte finns misstanke om brott. 

– Om det har hänt en gång så kan det finnas en risk att det händer fler gånger. Vi har en bra dialog med polisen i den här frågan. De sitter nu på förmiddagen och pratar om den här händelsen, säger han.

Theodor Smedius är chef för lokalpolisområdet Kungälv-Ale. 

– Det är oacceptabelt att extrema grupper använder en kommunal badinrättning för sina syften och agerar på ett sätt som de absolut inte ska göra i en simhall. 

Polisens bedömning är att det inte begicks något brott i samband med händelsen. 

GT skrev först om händelsen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.