Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nazisterna som skrämmer bort människor från Almedalen

De spränger bomber. De hyllar Hitler. De bjuder på kaffe och tidning på Almedalsplats nummer 229.

DN rapporterar om de våldsbejakande nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen som under helgen skrämt bort människor från den politiska fest som ska vara en hyllning till demokrati.

Ett fyrtiotal nazister från NMR, Nordiska motståndsrörelsen, står på rad och vrålar.

– Vit revolution! Utan pardon! Vit revolution! Utan pardon!

Så byter de ramsa, till de ord som på tyska sägs ”Sieg heil”:

– Hell seger! Hell seger!

Foto: Roger Turesson

Ledaren Simon Lindberg (trea från vänster) och andra medlemmar skriker ”Hell seger” och ”krossa homolobbyn” när marschen för mångfald passerar deras tält.

”Nordiska motståndsrörelsen”, står det prydligt inskrivet i Almedalsveckans officiella katalog. Den våldsamma organisationen har tilldelats plats 229, på Hamnplan i Visby. Plats 228 är Region Värmlands, plats 227 är Amnesty Internationals. Fast nu har nazisternas grannar packat ihop och åkt hem.

Den som står kvar här nu är en av NMR:s ledargestalter, Emil Hagberg, som säger till ett gäng chockade tonåringar från Malmö att Förintelsen är en bluff.

– Tyskland försvarade sitt folk, säger han.

Läs mer: Politikerna vill stoppa nazisterna nästa år

32-årige Emil Hagberg dömdes 2014 till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp för sin medverkan i attacken mot den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp i december 2013. Filmmaterial visade hur Emil Hagberg gick i främsta ledet när nazisterna slog till.

Emil Hagberg är även dömd för grovt vapenbrott och hets mot folkgrupp. För ett par år sedan hittade polisen tre knivar i hans bil. Knivarna var märkta med NMR:s logga samt orden ”Kampen kräver mer än ord”.

Nu är han i Almedalen och blir rejält förbannad på tonåringarna, som inte köper hans snack utan i stället kontrar med att berätta om Auschwitz och gaskammare.

– Ni är femton år. Vad fan vet ni?

En av tonårstjejerna svarar direkt:

– Vi är femton år men vi är ändå smartare än du!

Även föreningen JAG, som kämpar för funktionsnedsattas rättigheter, har lämnat Visby. De ville inte vara kvar när NMR reste sitt tält intill deras.

– Vi åkte hit till Almedalen för att prata om människovärde. Och det kändes outhärdligt att stå bredvid en nazistisk organisation och göra det, säger Cecilia Blank, verksamhetsansvarig i föreningen JAG.

Flera JAG-medlemmar sitter i rullstol. Några kände sig otrygga inför tanken att stå bredvid våldsdömda nazister.

– Det är personer som är väldigt utsatta om något händer. De skulle inte snabbt kunna ta sig härifrån.

Så nu, när NMR flyttat in med sitt bokbord fullt av nazilitteratur och Förintelseförnekarskrifter, så gapar JAG:s vita tält tomt. Men de har lämnat något kvar där inne. En utställning, producerad av Forum för levande historia, hänger på tältets innerväggar. Den handlar om Aktion T4, som var namnet på Nazitysklands massmord på människor med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar. 200.000 människor dödades mellan 1939 och 1945 för att de inte bedömdes vara ”livsvärdiga”.

”Patienterna trodde att de skulle duschas men i stället gasades de ihjäl”, står det på en av utställningsskyltarna.

Och på en annan:

”Aktion T4:s teknik och erfarenheter med gaskammare utvecklades och användes senare i de nazityska förintelselägren Belzec, Sobibor och Treblinka.”

Ica har också packat ihop, tidigare stod de här och bjöd på ekologisk äppeljuice. Nazisterna bjuder på kaffe och frukt i sitt gröna tält. ”Alla nyfikna välkomnas fram” har NMR skrivit inför Almedalsveckan i sin tidning Nordfront. Men stämningen är inte särskilt välkomnande när de vrålar:

– Krossa homolobbyn! Krossa homolobbyn!

Det som retat upp NMR-folket den här gången är Mångfaldsparaden, ett färgglatt tåg med hundratals deltagare som drar förbi. Regnbågsflaggor med judiska, kristna och muslimska symboler vajar. Några MP-ministrar syns i tåget: Gustav Fridolin, Alice Bah Kuhnke och Per Bolund.

– Jalla, jalla, kärlek åt alla! ropar de.

Foto: Roger Turesson

En av nazisterna greppar mikrofonen och svarar:

– Nordiska motståndsrörelsen är spjutspetsen mot homolobbyn!

Spjutspets. Det finns anledning att tolka det bokstavligt. NMR är en våldsam organisation. 33-årige ledaren Simon Lindberg är en av många med fällande domar i bagaget. Han dömdes 2007 till tre månaders fängelse för sin delaktighet i en hatattack mot en gayvänlig schlagerfest i RFSL:s lokal i Kristianstad.

Lindberg var då ledare för Nationalsocialistisk Front i Skåne. Tillsammans med ett par kompisar trängde han sig in på schlagerfesten, där en av gästerna misshandlades med knytnävsslag. Skärrade festdeltagare fick se en glad schlagerkväll förvandlas till en mardröm, när de knivbeväpnade nazisterna gick till attack under rop som ”jävla bögjävlar” och ”ni ska inte få leva”.

Nu, tio år senare, står Simon Lindberg i Almedalen som ledare för en nazistorganisation vars medlemmar och sympatisörer fortsätter att sprida skräck i Sverige.

För några veckor sedan greps en 22-årig NMR-aktivist i Malmö – han hade kört in i en flyktingmanifestation med en bil som prytts med ett hakkors. Och samma dag som Simon Lindberg skriker ”Leve nationalsocialismen” i Almedalen så dömer Göteborgs tingsrätt tre NMR-aktivister till fängelse för bombdåd mot två flyktingboenden samt mot ett syndikalistiskt kafé i Göteborg.

En NMR-gruppchef i Göteborg döms till fängelse i åtta år och sex månader för brottet allmänfarlig ödeläggelse. En städare vid ett flyktingboende fick benen sönderslitna när bomben exploderade.

”De dömda männen har en gemensam bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen”, skriver Göteborgs tingsrätt.

I Almedalen pratar jag med tre ledargestalter i NMR. Ingen tar avstånd från bombdåden i Göteborg.

– Jag har förståelse för att folk tar till desperata metoder i sådana här tider, säger NMR:s ledare Simon Lindberg.

Han tillägger att förståelsen inte betyder att NMR som organisation sanktionerar bombdåden.

Foto: Roger Turesson

Nordiska Motståndsrörelsens Pär Öberg som är presstalesman diskuterar med människor som ifrågasätter deras politik.

NMR har tidigare inte velat prata med DN eftersom tidningen ägs av familjen Bonnier, en familj med judiska rötter. Nu, i Almedalens vimmel, går det bra att växla några ord (även om nästan alla vägrar att ta mig i hand).

Vad är felet med familjen Bonnier i era ögon?

– Det är en judisk familj. Det är en främmande etnicitet, säger NMR-ledaren.

Man behöver inte tillbringa lång tid med NMR för att förstå att hatet mot judar är kärnan i deras politiska engagemang.

Direkt när de anländer till Almedalen i en bucklig Volvokombi, strax efter åtta på fredagsmorgonen, så kliver sammanbitna NMR-män ur bilen och börjar vräka undan skor som samlats i en stor hög. Lågskor, gymnastikskor och sandaler flyger. En nazist sparkar sönder träställningen som skorna legat innanför.

Det är ju inte åsikter det handlar om. Det är folkmord.

Skomonumentet har byggts upp av besökare i Almedalen, och ska påminna om Förintelsens offer. Det är en protest mot att Hitlers moderna efterföljare bereds plats i ett evenemang som ska vara en hyllning till demokrati.

Nazisterna hinner demolera monumentet innan de stoppas av de civilklädda poliser som hela tiden följer NMR i hälarna. Sabotörerna misstänks nu för egenmäktigt förfarande, vilket tycks göra dem upplivade.

– Vi skändade deras skomonument! hojtar en NMR-kille glatt till en annan.

Några timmar senare står NMR-ledaren Simon Lindberg på demokratitorget i Almedalen och skriker ”hellre rasist än folkförrädare!” i en mikrofon, inför hundratals åhörare.

En av dem är Willy Silberstein, som mellan 2009 och 2016 var ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Stora delar av hans släkt mördades i Förintelsen. Hans mamma överlevde dödslägret Auschwitz.

– Det är så vidrigt att jag som jude år 2017 ska behöva känna mig otrygg när jag går på Visbys gator, säger Willy Silberstein.

Han använder ordet ”ynkligt” för att beskriva Almedalsarrangören Region Gotlands beslut att upplåta plats åt NMR. Region Gotlands politiker tycks ångerfulla. Till nästa år ska antidemokratiska, våldsbejakande rörelser stängas ute, sägs det.

Men nu är de här, nazisterna i mörka fritidskläder som inte hymlar med sin våldsvurm. De kallar en judisk, lesbisk tjej för ”en vidrig kombination”. De delar ut sin tidning Nordfront, som i vintras beskrev Adolf Hitler som ”vår ras främste man”. De stör en politikerintervju med Anna Kinberg Batra och ropar ”Isabella Lövin, folkförrädare!” i megafon när MP-språkröret talar (en person grips av polis efter detta och misstänks för våldsamt motstånd).

Och de filmar konstant. Filmar besökare som ifrågasätter dem, filmar antirasister, filmar DN:s fotograf Roger Turesson, filmar mig. När NMR:arna får syn på syndikalistfacket SAC:s tält blir de extra intresserade. En facklig veteran från Visby ser illa berörd ut när nazisterna drar förbi med kameran stadigt riktad mot honom och hans kamrater.

Efteråt försöker han skaka av sig olusten. Det är svårt.

– Det är ju inte åsikter det handlar om. Det är folkmord.

Foto i text: Roger Turesson

Fakta. Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som då gick under namnet Svenska motståndsrörelsen (SMR). SMR växte delvis fram ur Oberoende Nationell Ungdom, en från början SD-stödd grupp som bildades 1995.

Gruppen har i dag ett nära samarbete med nazister i nordiska grannländer och även i Ryssland. Det är den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.

Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder. NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

Källa: Expo, DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.