Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nazisterna: Vi testade polisen i Göteborg

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den nazistiska marschen i helgen var ett prov inför en stor demonstration i Göteborg den 30 september. Det hävdar Nordiska motståndsrörelsen. Syftet var att testa polisens förmåga att ingripa vid hets mot folkgrupp.

– Vi visade i dag att det bara var tomma hot, säger NMR:s ledare i en ljudinspelning efter demonstrationen.

I söndags genomförde den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, en demonstration utan tillstånd i centrala Göteborg. Polisen har kritiserats för att man inte ingrep och stoppade demonstrationen. Bland kritikerna finns bland annat Centerns partiledare Annie Lööf.

Söndagens demonstration skedde bara två veckor innan en större demonstration i Göteborg som NMR har beviljats tillstånd för den 30 september. Demonstrationen sker samtidigt som den årliga bokmässan och den judiska högtiden jom kippur. Nazisternas beviljade demonstrationsväg går i närheten av både mässområdet och Göteborgs synagoga, vilket har lett till flera överklaganden.

Nu påstår den nazistiska gruppen att söndagens demonstration var ett sätt att testa polisens förmåga och möjlighet att gripa demonstranter.

Inför demonstrationen den 30 september har polisområdeschef Erik Nord uppgett att polisen har sett över rättsläget för att bättre kunna ingripa när demonstranter gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

– Vi har gjort en delvis ny tolkning av rättsläget när det gäller hets mot folkgrupp där vi konstaterar att om man använder en uniform klädsel eller beteende som får en att tänka på nazisternas demonstrationer i Tyskland under 30- och 40-talet, då kan det uppstå brottsmisstankar riktade mot enskilda personer, har Erik Nord tidigare sagt till Sveriges Radio P4.

Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk grupp, och flera medlemmar har dömts för ideologiskt motiverade våldsbrott. De använder symbolen tyrrunan som är starkt förknippad med nazismen och bland annat användes av medlemmar i Adolf Hitlers Waffen-SS. Under stora demonstrationer bär NMR:s medlemmar fanor och sköldar med symbolen, och klär sig i vad de själva kallar ”uniform klädsel”.

I NMR:s egen podcast säger den nazistiska gruppens ledare Simon Lindberg att söndagens demonstration var ett sätt att testa polischefens uttalanden om möjligheten att ingripa mot demonstranter.

– Vi visade i dag helt enkelt att det bara var tomma hot, precis som jag sagt innan. Det är ett patetiskt försök av Erik Nord att försöka skrämma bort folk från att delta i vår demonstration. Hade det varit en sanning i det hade de så klart försökt gripa folk i dag. I dag hade vi sköldar och fanor som de har sagt ingår i det här uniforma beteendet. Vi gick minst lika mycket i takt som vi brukar göra och kommer att göra den 30:e.

Polischefen Erik Nord menar att det inte fanns några självklara tecken på att demonstranterna bröt mot lagen på söndagen.

– När demonstrationerna börjar se ut som partidagarna i Nürnberg ungefär, då skulle vi kunna rapportera dem för hets mot folkgrupp. Men de där tyrrunorna är inte i sig förbjudna. De hade alla mörka kläder på sig men det var inte några uniformer. Och jag tycker inte att de marscherade med tillräckligt raka led. Man får göra en samlad bedömning, säger han till DN.

Ni har fått kritik för att ni inte ingrep i situationen. Varför gjorde ni inte det?

– Vi får helt enkelt anpassa vår taktik till de resurser som vi disponerar. Det dök plötsligt upp 50 personer och de var lite taggiga i sin attityd. Först och främst ska man då se om det har begåtts några brott. Då hade man nog försökt göra ett ingripande, säger han.

Han är också kritisk till Annie Lööf och de andra som anklagar polisen för att vara för passiva mot nazisterna.

– De som tycker att polisen ska göra fler ingripanden i sådana situationer tycker jag inte har tänkt färdigt där. Det finns väldiga risker med att polisen tar sig den rätten.

I NMR:s podcast hånas också Polismyndigheten för att man inte på förhand kände till den planerade nazistaktionen. Expressen skriver på måndagen att Polismyndigheten fick ett tips två dagar före nazistdemonstrationen, men att det tipset försvann.

– Vi har brustit i rutinerna, säger chefen för Poliskommunikationscentralen Daniel Norlander till tidningen.

Hynek Pallas: Polisen har åter misslyckats med att skydda demokratin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.