Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nazisternas marsch slutade i lätt förnedrande promenad

På förmiddagen svällde tuppkammarna på nazisterna, när de samlades i hundratal bland skärrade barnfamiljer. Men så greps deras ledare. Polisen stoppade marschen. När frustrerade nazister gick till attack mot polisen med sköldar och fanor trycktes de tillbaka.

Ica Maxis parkering vid Grafiska vägen fylls av hundratals svartklädda nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Barnfamiljer hastar mot bilar i förmiddagssolen. Skrämda ögonkast mot nazisterna.

Johanna, en 35-årig Mölndalsmamma med bebis i sele, blir förtvivlad. Varför är det ingen som säger emot? Hon springer in på Ica, med nio månader gamla Dolores skumpande på magen. Förbi alla svartklädda med sina fanor och sköldar, förbi alla poliser med skyddsväst. Ber att få låna en spritpenna. Javisst, säger Ica-killen. Men så berättar Johanna vad hon vill ha den till:

– Jag måste skriva en skylt mot nazisterna.

Då ångrar sig Ica-killen. Han vill inte längre låna ut pennan. Det är ju så lugnt nu. Bäst att inte protestera, tycker han. Johanna blir arg.

– Det är ju lugnt för att ingen säger emot dem!

Hon köper en spritpenna för trettio kronor. Sedan går hon ut till sin bil, hittar den vita presenningen alltid ligger där. Textar med stora bokstäver: ”INGA NAZISTER PÅ VÅRA GATOR!”

Tillsammans med sin man Jeff håller hon upp presenningen mot alla svartklädda.

– Jag hade inte alls planerat det här. Men jag tycker att det är outhärdligt när ingen säger emot, säger Johanna.

Antisemitismen är kärnan i Nordiska motståndsrörelsens ideologi. Hitler dyrkas och kallas ”vår ras främste man”. Inne vid förbutiken snackar tre NMR-sympatisörer i övre tonåren glatt om vad som ska hända med judar i Sverige om NMR tar makten.

– De ska deporteras till Israel, säger en.

– Nej inte Israel. Madagaskar!

– Ja Madagaskarplanen ja!

Madagaskarplanen, att deportera alla judar till Madagaskar, var ett förslag som tyska nazister drev på 1930-talet, innan Förintelsen och massmorden i koncentrationsläger kom igång på allvar.

Inne på Ica Maxi köper nazister dricka, batterier och andra saker de tycker sig behöva under en lång demonstrationsdag. En lång rad NMR:are står och trampar i toakön intill förbutiken. En skäggig man i 30-årsåldern med en svart keps som det står ”Hail Oden” på vänder sig till sin kompis:

– Såg du löpsedlarna här ute? ”Nazister gripna”.

– Ja, polisen har redan börjat med trakasserierna.

– De visiterade mig. Sökte igenom bilen. Hittade en kniv. Jag sa att jag inte visste var den kom ifrån. ”Då slänger vi den”, sa polisen.

Polisen är fiender i NMR:s ögon, lakejer åt det demokratiska system som de vill störta. En familj med två barn i lågstadieåldern går snabbt förbi. Föräldrarna har stängda, bestämda ansikten. Barnen tittar storögt på alla svartklädda, på de gröna fanorna och sköldarna, på poliserna i sina gula västar.

– Mamma, varför får vi inte stanna och titta?

– För det är inget att titta på.

– Men varför?

Mamman ser förtvivlad ut.

– För att… det inte är det!

Hon föser in barnen, förbi några NMR-män som alldeles nyss pratade om att åka till Ukraina och strida. Förbi Icas reklamskyltar – ”Fånga dagen! Våga testa en frukt du aldrig har smakat!”

Ute på parkeringen samlar sig de hundratals NMR:arna. Lyfter sina fanor och plakaten med foton på svenska ministrar, akademiker och debattörer och texten ”Förbrytare!”. Börjar marschera mot centrum.

Johanna står kvar med sin antinazistiska presenning. Lilla Dolores har somnat. Johanna skakar på huvudet.

– Det är vår affär det här, vi brukar handla här. Hur kan det få vara så här, att de bara ska få gå här med sina våldssköldar och fanor, och så är det helt tyst? Det är så väldigt ledsamt.

Nazisterna går på led mot Göteborgs centrum. Deras taktfasta röster ekar när de går förbi Liseberg.

– Nordisk revolution – utan pardon!

NMR hejdas av polis.
NMR hejdas av polis. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt tycks gå enligt NMR:s plan. Men så försöker de bryta av från den av polisen anvisade vägen. Det blir konfrontation med polisen och flera grips, bland andra ledaren Simon Lindberg. Resten av NMR:arna fastnar, de kommer inte längre. Polisen har spärrat in dem.

Motdemonstranterna är en bit bort, bakom staket. Timmarna går, frustrationen bland nazisterna växer. Polisen tänker inte låta dem gå sin planerade marsch. Ett par NMR-toppar håller tal, men ljudanläggningen är liten och det hörs dåligt.

Nazisterna blir alltmer misslynta – och aggressiva. Jag får en knuff och några okvädningsord.

NMR:s Fredrik Vejdeland, fälld för hets mot folkgrupp efter att hans och NMR:s tidning kallat Adolf Hitler för ”den störste folkhjälten i modern tid”, försöker få igång sina nazistvänner med grov antisemitism samt genom att kalla journalister för ”pack”. Men det tar sig liksom inte.

NMR:s presstalesman Pär Öberg säger att polisen vill att NMR går tillbaka till Ica Maxi, men att de vägrar. Jaha, säger en polis.

Nazisterna blir alltmer misslynta – och aggressiva. Jag får en knuff och några okvädningsord. När några fotografer, bland dem DN:s Paul Hansen, vägrar flytta sig på NMR:s order så går de till attack med sina sköldar.

Då griper flera poliser snabbt in, med batonger och sköldar. Några av nazisterna riktar sina fanor framåt, som spjut. På en sekund är ett vilt slagsmål igång. Det är snabbt över, polisen trycker tillbaka NMR:arna. Någon grips.

– Folkförrädare! Folkförrädare! vrålar nazisterna mot poliserna.

Presstalesmanen Pär Öberg är förbannad på en polis.

– Varför släpper du in ljugmedia här? Vad får du för betalt för det?

Polisen svarar lugnt att han får sin lön från staten.

När solen börjar sjunka över Göteborg vandrar ett stukat gäng från Nordiska Motståndsrörelsen tillbaka mot Ica Maxi i Mölndal. Det som skulle bli en mäktig nationalsocialistisk styrkedemonstration mitt i Göteborg blev i själva verket en lätt förnedrande promenad mellan två Ica-butiker.

Och där hatiska ord nyss dånade, hörs nu bara glada skrik från berg-och-dal-banorna på Liseberg.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.