Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 07:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nazistledare-gripen-for-vapenbrott/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nazistledare gripen för vapenbrott

Ytterligare två personer misstänks för att ha planerat en väpnad aktionsgrupp.. Nazistledaren Klas Lund, 35, anhölls i går för grovt vapenbrott efter husrannsakan i hans bostad i Västergötland. Parallellt med gripandet gjordes tillslag mot två män i Stockholm, misstänkta för olovlig kårverksamhet.

Även ytterligare personer ska ha hörts på andra platser i landet. Enligt vad DN erfar tillhör samtliga inblandade högerextrema kretsar.

- De har alla ingått i det gäng som vi ville prata med, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qwarnström utan att vilja utveckla kopplingarna ytterligare.

Insatserna har samordnats av Säkerhetspolisen, som överhuvudtaget inte vill kommentera ärendet. Det faktum att endast någon vecka återstår till nazirörelsens planerade manifestation i Salem talar emellertid för att tillslaget är resultatet av en för tillfället intensiv spaning.

Rubriceringen olovlig kårverksamhet antyder att de misstänkta kan ha planerat att bilda en väpnad aktionsgrupp. Lagtexten talar om sammanslutningar som kan utvecklas till ett sådant maktmedel som militär trupp eller polisstyrka. Brottet ingår i kategorin högmålsbrott och kan ge högst två års fängelse.

De båda män som misstänks i denna del har nu släppts i avvaktan på vidare utredning.

Klas Lund är däremot fortsatt anhållen och väntas begäras häktad senare under veckan. I hans bostad ett torp utanför Lidköping hittades ett skjutvapen av okänt slag.

Enligt den antirasistiska tidskriften Expo är Klas Lund en av många nazister som på senare tid har slagit sig ner i Västergötland. Ett skäl som framförs är att en tysk högerextremist och mångmiljonär frikostigt upplåter bostäder på sitt gods i trakten.

Klas Lund har varit ledande inom den nynazistiska rörelsen under lång tid, bland annat var han en av grundarna inom Vitt Ariskt Motstånd, VAM. I dag är han frontfigur inom nynazistiska Svenska Motståndsrörelsen och redaktör för tidningen Nationellt motstånd. På 1980-talet dömdes Lund för dråp i samband med ett rasistbråk i Nynäshamn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.