Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nazistledares fru vill ha vapenlicens – fick nej

Simon Lindberg, ledare för Nordiska Motståndsrörelsen, skyddas av medlemmar med sköldar efter sitt tal under Almedalsveckan.
Simon Lindberg, ledare för Nordiska Motståndsrörelsen, skyddas av medlemmar med sköldar efter sitt tal under Almedalsveckan. Foto: Roger Turesson

När Nordiska motståndsrörelsens frontfigur Simon Lindbergs fru ansökte om licens för ett jaktvapen sa polisen nej – med hänvisning till parets engagemang i den nazistiska rörelsen och hennes mans brottshistorik.

Nu har den 24-årig kvinnan överklagat beslutet.

Den 15 maj i år ansökte den 24-åriga kvinnan, som är gift med Simon Lindberg, om licens för ett jaktvapen – ett hagelgevär av fabrikat Armsan, kaliber 12.

En månad senare avstyrkte Polismyndighetens regionala underrättelseenhet region Syd bifall till ansökan, vilket ledde till att polismyndigheten sedan också sa nej.

Motiveringen var att hon inte uppfyller ”vapenlagens höga krav på lämplighet för att betros med ett licenspliktigt skjutvapen”. 

Den 24-åriga kvinnan har visserligen sökt tillståndet för ett ”i och för sig godtagbart ändamål” och hon uppfyller också de formella kraven gällande både förvaring och jägarexamen. Hon är dessutom ostraffad.

Men det räcker inte – polismyndigheten gör sedan en så kallad vandelsprövning – både av kvinnan och hennes omgivning.

Polismyndigheten konstaterar inledningsvis att kvinnan inte bara är gift med ledaren för NMR – en högerextrem, militanta och nazistiskt orienterad organisation – utan själv också är medlem i den.

Vidare skriver polisen att de offentliga kartläggningar som gjorts visar att ett stort antal av organisationens medlemmar har dömts för flera våldsbrott och att organisationen även bedömts vara det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

Polismyndigheten kommer sedan fram till att kvinnan lever i en i en miljö där ”hot och grovt våld förekommer frekvent” och att det därför finns en överhängande risk för ”påtryckningar, hot och våld” som kan leda till att kvinnan ”inte har förmåga att bibehålla kontrollen över ditt vapen”. I förlängningen kan det leda till att vapnet kan komma att användas vid kriminella handlingar, anser juristen på polismyndigheten.

Nu överklagar kvinnas advokat Erik Eckersund beslutet. I överklagan till förvaltningsrätten skriver han att hans klient inte är olämplig och att hon uppfyller lagens krav på omdöme och laglydighet. Det kan, enligt advokaten inte skäligen antas att vapnet kommer att missbrukas.

Erik Eckersund har begärt anstånd med att utveckla sin klent talan och har på sig fram till den 26 september att yttra sig.

– Innan jag har lämnat in mitt yttrande vill jag inte kommentera saken, säger han till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.