Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nazisttåget stoppades innan det hann bli en demonstration

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den nazistiska demonstrationen i Göteborg hann aldrig ens starta. Nordiska motståndsrörelsen stoppades redan innan de kom till sin tillståndsgivna samlingsplats. I stället för nazister tog motdemonstranterna över Göteborgs avstängda gator.

Nordiska motståndsrörelsen samlades en bit utanför Göteborgs stadskärna för att gå in till den samlingsplats som förvaltningsrätten tilldelat dem. Ett tåg på uppskattningsvis 500 personer gick in mot staden, men försökte bryta sig genom polisens eskort när man närmade sig Svenska mässan. 

När NMR försökte bryta mot den färdväg som polisen pekat ut stoppades de av polisen. Situationen blev hotfull och kravallutrustad polis grep flera av NMR-anhängarna.

En av dem som ska ha gripits misstänkt för våldsamt upplopp är NMR-ledaren Simon Lindberg.

En polis uppges ha skadats lindrigt vid konfrontationen. 

På Heden, längs NMR:s demonstrationsväg, samlades tusentals motdemonstranter. Under paroller som ”Folkmusiker mot rasism”, ”Folk mot hetsgrupp” och ”Spårvägare mot nazism” samlades de för att protestera mot nazisterna.

När de poliser som höll avspärrningarna vid motdemonstrationerna åkte för att stärka upp vid Nordiska motståndsrörelsen så bröt motdemonstranterna igenom. De som samlats vid Heden gick under slagord som ”inga nazister på våra gator” längs den väg som stängts av för NMR:s demonstration.

Nära den plats där NMR egentligen skulle ha samlats, fylldes gatorna av motdemonstranter.

Nordiska motståndsrörelsens medlemmar blev samtidigt omringade, först av en linje poliser och ridande poliser som försökte hålla motdemonstranterna borta, och utanför den ringen av tusentals motdemonstranter. 

Det kastades knallskott mot polisen och NMR-tåget. 

Polisen körde fram bussar till NMR-tåget, något som tolkades som att de skulle bussas därifrån, vilket ledde till jubel bland motdemonstranterna. 

Därefter beordrade polisen motdemonstranter och övriga att lämna platsen. Vid 14.30-tiden var NMR-anhängarna fortfarande kvar på platsen. 

Strax därefter blev det en konfrontation mellan motdemonstranter och polis på Sten Sturegatan och framför Liseberg, där svartklädda, maskerade personer kastade knallskott mot polisen.

Vid 17-tiden uppgav polisen att totalt 29 personer har gripits under dagen. 

– De flesta är misstänkta för våldsamt upplopp. Men siffran kan ändra under dagen och andra brottsrubriceringar kan tillkomma, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson hos Göteborgspolisen.

Vid 17-tiden började NRM-anhängarna troppa av, åtföljda av poliser. 

Läs mer: Bildspecial: Demonstrationerna i Göteborg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.