Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ned för Victoria, upp för Madeleine

Det är inte alls säkert att den nya prinsessans namn Estelle inspirerar andra föräldrar. När kungabarnen döptes var det bara namnet Madeleine som fick ett uppsving.

I kronprinsessan Victorias fall var det till och med så att antalet småflickor som fick heta Victoria minskade 1977 och de två följande åren.

Kan det ha varit så att föräldrarna rent av undvek att låta sina nyfödda döttrar bli namnar med kronprinsessan?

– Frågan är om kronprinsessan hade någon effekt alls. Namn går i cykler och Victoria var redan på väg ned. En sådan nedåtgående trend bryter man inte så lätt, säger utredaren Inge Göransson vid SCB.

Däremot fick namnet Madeleine en rejäl skjuts uppåt efter det att prinsessan föddes fem år senare, 1982. Möjligen för att namnet låg mer rätt i tiden, resonerar namnforskaren Eva Brylla.

– Kanske tyckte de som blev föräldrar då att Madeleine lät piggt, säger hon.

Av prinsens namn märktes inte mycket. 1979 fick bara 19 pojkar heta Carl Philip. Inte så konstigt, då det var länge sedan dubbelnamn var populära, enligt Eva Brylla. Men Carl är evigt klassiskt och vanligt andranamn, och Philip ökade.

– Jag tror inte att småbarnsföräldrarna satt och tänkte på prinsen, däremot blev de medvetna om namnet Philip. Det är som med mode — man apar efter utan att veta att man gör det, säger Eva Brylla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.