Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nedsättande ord upprör på skola

Att sjundeklassare på en skola i Mölndal har fått träna på att böja ordet "neger" väcker starka reaktioner. ”Inte acceptabelt”, säger Skolinspektionen. ”Horribelt”, menar Skolverket.

Engelskläraren på en skola i Mölndal gav bland annat ut övningsuppgifter där eleverna skulle böja ordet "neger" och översätta meningar som "Vargarna åt upp negrerna", skriver Göteborgs-Posten.

Enligt läraren, som arbetat på skolan i flera år och beskrivs som omtyckt, ska uppgifterna ha kopierats ur en 15 år gammal lärobok.

Skolans rektor Björn Blomgren beklagar det inträffade. Han ska skicka brev till elevernas familjer för att informera om vad som har hänt.

– Det ska bara inte få förekomma. Sen om det är 15 år gammalt eller något annat, det finns inget försvar för att det används, säger han till TT.

Skolinspektionen i Göteborg kommer att besöka skolan under nästa vecka.

– Det här är inte acceptabelt. Vi kommer att göra en fördjupning i skolans värdegrund och hur de jobbar med den, säger Lena Dahlquist, ansvarig chef för tillsynen i Mölndal.

Enligt Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket, kan liknande material användas, men bara för att belysa exempel på rasistiska normer i kulturarvet.

– Allt annat är fullständigt horribelt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.