Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nedspolat id-kort dök upp på strand

Ett id-kort som spolades ned i en toalett i Jönköping hamnade i Vättern. Arkivbild.
Ett id-kort som spolades ned i en toalett i Jönköping hamnade i Vättern. Arkivbild. Other: jessica Gow/TT

Sonja Stankovic råkade spola ned sitt id-kort i toaletten på lågstadieskolan i Jönköping där hon jobbar. Flera månader senare fick hon ett brev. Kortet hade hittats på Vätterstranden utanför Jönköping, rapporterar P4 Jönköping.

– Jag såg det försvinna i avloppet. Man undrar hur det kunde hända. Det är ju en rolig historia, säger Sonja Stankovic till radion.

När systemen blir överbelastade vid stora regnmängder kan det hända att saker som spolats ned hamnar i sjön utan att passera en pump, enligt Roger Rohdin, verksamhetschef Vatten och avfall på Jönköpings kommun.

– Förr byggde man ledningarna på det här viset. Regnvatten och toalettvatten var i samma ledning. Nu håller vi på att bygga bort de här systemen, men det kommer att ta några år till innan vi har byggt bort problemen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.