Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Negativ attityd till burka i skolan

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Det är inte okej att bära slöjor som täcker ansiktet i skolan eller på jobbet anser de tillfrågade i en ny undersökning. Var femte är emot slöja över huvud taget.

Mångfaldsbarometern från Uppsala universitet kommer en dag efter folkpartiledaren Jan Björklunds utspel om att förbjuda heltäckande slöja i skolan. Nästan 90 procent av de tillfrågade är emot att heltäckande slöjor ska få användas i skolan och på arbetsplatser.

Attityden mot slöjor som inte täcker ansiktet är däremot betydligt mer positiv och en majoritet tycker att det är okej att bära sådana. 20 procent av de svarande i undersökningen var negativt inställda till slöjor över huvud taget, något som forskarna använder som en indikator på islamofobi.

– Det var förvånande, vi trodde att det skulle vara mycket lägre, säger Orlando Mella, professor i sociologi och en av de ansvariga för barometern.

De som är extremt negativa till etnisk mångfald ökade något jämfört med förra året, 5,7 procent mot 3,9 procent 2009, och det är framför allt unga och lågutbildade som har sådana åsikter. Men Mella tycker att det är för tidigt att tala om ett trendbrott.

– Det vill jag inte säga att det är, utan vi får se hur det ser ut nästa år.

Svenskarnas inställning till etnisk mångfald verkar annars vara stabil jämfört med tidigare års undersökningar. 67 procent har goda erfarenheter av att ha personer med invandrarbakgrund som arbets- eller kurskamrater. Precis som tidigare år har kvinnor och högutbildade fler positiva erfarenheter av invandrare.

– Sverige är fortfarande det land i Europa som har den mest positiva attityden till invandrare, säger Orlando Mella.

Jan Björklunds (FP) förslag om att förbjuda lärare och elever att bära heltäckande slöjor som burka och niqab i skolan har fått massiv kritik. På torsdagen stämde Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin in i kritiken.

– Det här är att slå in totalt öppna dörrar och att fiska i väldigt, väldigt grumliga vatten. Det är som om folkpartiet inte kan låta bli så fort det är valrörelse att plocka upp det som är främlingsfientliga krafters förslag, sade hon till TT under ett besök i Malmö.

Mångfaldsbarometern är en årlig undersökning om svenskarnas inställning till etnisk mångfald. I årets studie från Uppsala universitet har 1.083 personer fått svara på frågor. Av dem var 12,3 procent födda i ett annat land än Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.