Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nej, svenskarna skaffar inte sommarkatter

Foto: Fotograferna Holmberg

Idén om att svenskar skaffar en katt över sommaren och sedan överger den när hösten kommer har funnits länge. Men enligt Länsstyrelsen i Stockholm och Jordbruksverket är övergivna katter ett problem året runt.

Sommarkatten – en katt som skaffas inför semestern men släpps ut när hösten kommer – är något det pratats om i många år i Sverige. Hur många hemlösa katter som finns i Sverige finns inga exakta uppgifter om, men en obekräftad siffra som ofta sprids på internet gör gällande att det kan finnas upp till 100 000 övergivna katter i Sverige.

Men att människor i högre grad skulle vara benägna att göra sig av med sin katt efter sommarmånaderna är ingenting som Länsstyrelsen i Stockholm har märkt.

– Vi kan inte härleda det till att det skulle vara vanligare att man lämnar katter på sommaren Det finns många övergivna katter men det går upp och ner när vi omhändertar dem, säger Monica Hellstaf, djurskyddshandlägare på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Hon menar i stället att det faktum att det blir fler övergivna katter kan bero på att katthonor ibland föder sina ungar utomhus under sommaren, och sedan lämnar dem.

– Det finns ju djurägare och djurhållare som har katter som springer ute, och ibland matas de också ute. Då finns det absolut en risk att de föder sina kattungara ute, och att de därför far illa om kattmamman till exempel inte kommer tillbaka till ungarna, säger Monica Hellstaf.

Om man hittar en övergiven katt menar Monica Hellstaf att det är viktigt att försäkra sig om att den faktiskt är övergiven innan man börjar mata den. Men efter att man försäkrat sig om att katten inte har något hem kan man försöka efterlysa ägaren genom att skicka ut lappar, eller göra efterlysningar i sociala medier eller hos polisen.

– Om man är säker på att katten inte har någon ägare kan man ringa till ett katthem som kan hjälpa till, eller kontakta Länsstyrelsen, säger Monica Hellstaf.

Linnea Ulfsdotter är handläggare på Jordbruksverket, och även där menar man att övergivna katter inte är ett specifikt sommarproblem.

– Förr handlade det här med sommarkatter om att man åkte på semester och sedan åkte hem igen utan att tänka på vad som hände med katten, säger Linnea Ulfsdotter.

Om man funderar på att skaffa en katt menar Linnea Ulfsdotter att det är viktigt att tänka på att det är ett ansvar för djuret under hela dess livstid, och att det finns lagstadgade regler om att katten ska ha tillsyn två gånger om dagen.

– Om du inte skulle kunna eller vilja ha kvar katten har du ansvar för att den hamnar på ett bra ställe. Så det är ett stort ansvar att skaffa ett djur och man bör läsa på så att man vet vad man ger sig in på, säger Linnea Ulfsdotter.

Även om man har en katt som får gå ut är det viktigt att man ger den tillsyn, eftersom man fortfarande är skyldig att se till att katten mår bra och inte utsätts för onödigt lidande. Och att släppa ut sin katt i naturen för att man inte har möjlighet att ha den kvar bryter mot djurskyddslagen.

– Det står i förarbetet inför dagens djurskyddslag att man anser att ett djur som övergivits eller lämnats utan tillsyn är utsatt för lidande vilket man som ägare har ansvar för att motverka, så det är inte tillåtet att överge sin katt, säger Linnea Ulfsdotter.

Vad kan påföljden bli om man överger en katt?

– Bryter du mot djurskyddslagen eller någon av föreskrifterna för hållande av hund och katt så är maxstraffet två års fängelse eler böter, säger Linnea Ulfsdotter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.