Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nej till 28 nya friskolor – ­ägaren misstänks för bluff

Friskolekoncernen Thorengruppen får avslag på alla sina ansökningar om att utöka och öppna nya skolor. Skolinspektionen misstänker att företaget lämnat in falska uppgifter. Bland annat hävdar Thorengruppen att de intervjuat 46 000 personer. ”Det är inte trovärdigt”, säger Andreas Spång på Skolinspektionen.

Thorengruppen är en av Sveriges ledande friskolekoncerner. Företaget ansökte i år om att få öppna tio nya gymnasieskolor och 18 grundskolor. Man har också ansökt om att få utvidga verksamheten på 16 skolor.

DN kan nu avslöja att Skolinspektionen säger nej till alla företagets 44 ansökningar. För att få igenom sina ansökningar har Thorengruppen lämnat in uppgifter som Skolinspektionen tror är falska.

– De uppgifter som de har inkommit med är inte trovärdiga. Det gäller framför allt deras elevprognoser och tillgången på praktikplatser till deras yrkesutbildningar. I en del fall har det också saknats skollokaler, säger Andreas Spång, chef på Skolinspektionens tillståndsprövning.

För att få öppna nya skolor måste ett företag bevisa att det finns tillräckligt många barn i närheten som kan bli elever på skolan. Thorengruppen påstår att man varit i  kontakt med 65 425 personer och intervjuat drygt 46 000 av dem. Något som Skolinspektionen inte tror på.

– Enligt företaget innebär in­tresse­undersökningen att man ger omfattande bakgrundsinformation och ställer 13 frågor. Thorengruppen säger att åtta personer på företaget gjort det. Vi ifrågasätter att det gjorts i den omfattning som de påstår, säger Andreas Spång.

Skulle varje intervju ta fem minuter innebär det 3 833 timmar, eller 160 dygn, i telefon. Skolinspektionen har bett Thoren­gruppen att lämna in kompletterande rådatafiler men fått till svar att de inte har några eftersom företaget inte velat bygga ett persondataregister.

Friskolekoncernen har haft problem med Skolinspektionen förut. Förra året avslogs flera ansökningar om att öppna nya yrkesgymnasieskolor med arbetsplatsförlagt lärande (APL) eftersom de inte kunde bevisa att de hade praktikplatser.

– Vi såg nästan exakt samma sak i  år. De har lämnat in en lista på före­tag som ska vara villiga att ta emot elever. Vi har gjort 17 stickprov och i 15 av de fallen har arbetsgivarna sagt att de inte varit i kontakt med Thorengruppen eller att de inte har några APL-platser.

Även för APL-utbildningarna har Thorengruppen fått möjlighet att komplettera sina ansökningar men inte gjort det. Andreas Spång säger att avslagen påverkar trovärdig­heten för hela koncernen.

– Det här är anmärkningsvärt. Det är första gången vi gör bedömningen att uppgifter inte är trovärdiga i den här omfattningen.

När DN når Thorengruppens marknadschef Joakim Ekblom har han ännu inte sett beslutet.

– Jag utgår från att de uppgifter vi lämnat är korrekta men vi måste ta del av beslutet innan vi kan kommentera det. Därefter får vi avgöra om vi vill överpröva det, säger han.

Fakta. Thorengruppen

• Företaget bildades 1999 i Umeå och driver både företags-, vuxen­utbildningar och gymnasieskolor.

• Affärsgymnasiet, Tekniska gymnasiet och Yrkesgymnasiet samlar företagets totalt 26 gymnasie­skolor.

• I sin ansökan till Skolinspektionen ville Thorengruppen öppna tio nya gymnasieskolor och 18 grundskolor.

• Företaget ville också utvidga verksamheten på 16 av sina nuvarande skolor.

• Sedan starten har Thorengruppen expanderat kraftigt. Koncernens nettoomsättning 2012/2013 var 455 miljoner kronor jämfört med 211 miljoner under 2010/2011. Förra året gjorde man nästan 30 miljoner kronor i vinst.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.