Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

New York Times: Sverige beslutar om dödliga attacker

Foto: Lt. Col. Leslie Pratt/US Air Force/AP

Svenska officerare deltar i beslut om dödliga attacker i Afghanistan, trots att de inte har rätt att göra det, uppger källor till New York Times. ”De satt runt bordet och gjorde tummen upp eller tummen ner som gladiatorer”, säger en källa. Uppgifterna tillbakavisas av försvaret.

Den förra svenska Kabulambassadören Peter Semneby pekas ut som en person som uttryckt oro i ett avslöjande i den amerikanska tidningen New York Times, där svenskar ska ha varit inblandade i beslut om dödliga antiterrorattacker i Afghanistan. Även tyska officerare ska ha deltagit i sådana beslut, vilket tysk lag inte tillåter.

Tidningens källor är två militära tjänstemän från väst som berättat om saken på villkor att de får vara anonyma. Enligt de båda källorna har den otillåtna inblandningen i attackbesluten ökat spänningen mellan USA och dess allierade i Afghanistan.

Beslut om dödliga attacker, som i de flesta fall genomförs med förarlösa så kallade drönare, sker i ett rum i Natoinsatsens högkvarter i Kabul, känt som Combined Joint Operations Center. Tilltänkta attackmål syns där på videoskärmar. Ibland hittas personer som identifierats som fiender och som faller inom den amerikanska militärens mandat att genomföra antiterrorattacker.

Civila ska inte skadas i operationerna.

– De går runt bordet och säger ”om ni ser några kvinnor och barn så räck upp handen”. Och det gäller även tyska och svenska officerare som inte ska vara inblandade i antiterrorattacker, säger en av källorna, som har direkt kännedom om operationerna.

– Många Natotjänstemän är ganska upprörda över detta.

Den andra anonyma tjänstemannen liknar agerandet runt bordet i högkvarteret vid gladiatorspel:

– De satt där och gjorde tummen upp eller tummen ner som gladiatorer på en arena. Det var tänkt att vara ett sätt att säkra att det inte blir civila offer, men det har gjort några av dem väldigt illa till mods, särskilt tyskarna.

Enligt en av New York Times sagespersoner var det den förra svenska Kabulambassadören Peter Semneby som uppmärksammade Sveriges och andra allierade länders roll i attackbesluten. Semneby ska för inte länge sedan ha gjort ett överraskande besök i högkvarteret och uttryckt oro över att en svensk officerare var närvarande i rummet när order om dödliga attacker gavs. Semneby ersattes alldeles nyligen av Anders Sjöberg.

Semneby vill inte kommentera saken för New York Times utan hänvisar till den svenska regeringen.

Försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo säger till DN att sådana här beslut inte fattas av den svenska delen av insatsen i Afghanistan.

Men om de här uppgifterna stämmer, vad skulle det innebära?

– Det stämmer inte att våra soldater fattar sådana beslut, säger Nyh Radebo.

Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, vill inte spekulera över om uppgifterna stämmer:

– Det är en hypotetisk fråga. Vår uppfattning är att de inte är sanna.

Natoinsatsen i Afghanistan har sedan årskiftet formellt en stöd- och träningsfunktion och går under namnet RSM, Resolut Support Mission. Den består totalt av 12.000 personer. Sveriges bidrag är sedan ett år tillbaka 50 personer, varav de flesta arbetar som rådgivare åt de afghanska säkerhetsstyrkorna. Majoriteten är stationerade på en tysk bas utanför Mazar-i-Sharif, men några svenskar arbetar också i Kabul, enligt Försvarsmakten.

DN har sökt försvarsminister Peter Hultqvist och förra Kabulambassadören Peter Semneby.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.