Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/new-york-times-sverige-i-fokus-for-global-hogerextrem-kampanj-mot-invandring/

Sverige

New York Times: Sverige i fokus för global högerextrem kampanj mot invandring

Bilbränder i Rinkeby februari 2017. Foto: Per-Olof Sännås/IBL Bildbyrå

Annonser som finansierar svenska högerextrema sajter har dolda länkar till extremistiska texter, skriver New York Times i en granskning av det högernationalistiska maskineriet. Tidningen uppger också att ungdomar som kastade sten och brände bilar i Rinkeby 2017 hade erbjudits pengar av ryska tv-team för att ”ställa till bråk” framför kameran.

Uppdaterad 2019-08-11 14.22: Texten har tillfogats en rättelse.

Uppdaterad 2019-08-11 17.40: Texten har tillfogats en rättelse.

Dagens Nyheter och andra medier har beskrivit hur nationalistiska aktörer på olika sätt sprider desinformation om migration och invandring, ofta med hjälp av högerextrema sajter, för att på så sätt försöka styra opinionen i invandringskritisk riktning.

Sverige är numera ett flitigt använt skräckexempel i denna kampanj, som är laddad med inte så lite skadeglädje, eftersom Sverige i olika sammanhang har framställts som ett slags moralisk stormakt, en fyrbåk för tolerans och mångfald.

Drivkraften att hitta fel och brister i det svenska samhället som skulle kunna skyllas på invandringen ökade i samband med den stora flyktingvågen 2015–2016.

Den amerikanska tidningen New York Times publicerar på söndagen en bred granskning av det högernationalistiska invandringsfientliga maskineriet och hur det både försöker manipulera opinionen i Sverige och använda Sverige för att manipulera opinionen på andra håll.

Maskineriet består till stor del av aktörer med hemvist i USA:s högerextrema miljöer och i Ryssland, skriver tidningen.

Times tar avstamp i ett famöst uttalande av president Donald Trump den 18 februari 2017, då han påstod att något otäckt hade hänt i Sverige.

– Se vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige! Vem hade kunnat tro det?, sade presidenten under ett supportermöte.

– De tog in stora mängder (flyktingar). Nu har de fått problem de aldrig kunnat tänka sig.

I själva verket refererade Trump av allt att döma till ett inslag i programledaren Tucker Carlsons show på tv-kanalen Fox News kvällen före talet. Där hävdades att svenska förorter blivit ”no-go-zoner” på grund av ökat våld och brottslighet i invandringens spår.

Många kommentatorer gjorde sig lustiga över Trumps uttalande, eftersom inget hade hänt kvällen före. Två månader senare inträffade terrordådet på Drottninggatan. Men i Stockholmsförorten Rinkeby inträffade redan två dagar efter Trumps tal en annan dramatisk händelse: maskerade ungdomar brände bilar och kastade sten mot polis som genomförde en insats på platsen.

Enligt fyra personer i Rinkeby som New York Times talat med hade precis vid den tiden ryska tv-team dykt upp och erbjudit ungdomar med invandrarbakgrund pengar för att ”ställa till med bråk” framför kameran.

– De ville visa att Trump hade rätt om Sverige, säger Rinkebybon Johnny Castillo, ett av de fyra vittnena.

Ett annat, Hani al-Saleh, säger till tidningen att tre tonåringar med utländsk bakgrund som han känner berättat för honom att ryska journalister försökt muta dem med 400 kronor var. Ytterligare två personer återger uppgiften om den erbjudna ryska mutan.

Kreml backar upp skribenter och redaktörer på svenska högerextrema sajter, enligt New York Times, som refererar till DN:s avslöjande 2017 att sex av sajterna fått pengar via annonsintäkter från en rysk-ukrainsk bildelsfirma med bas i Berlin.

Annonserna innehåller besynnerligt nog dolda länkar till texter med högerextremt och islamofobiskt material och andra omstridda samhällsfrågor, visar Times granskning.

Tidningen finner att bolaget som bildelsannonserna kan spåras till också annonserat på antisemitiska och andra extremistiska sajter i bland annat Tyskland, Ungern och Österrike.

Läs mer:

Brottsdömda, nolltaxerare och sökta av kronofogden 

Extremsajternas pengar kopplas till ryska och ukrainska affärsmän 

Männen bakom extremsajternas annonspengar 

Den negativa bild av Sverige som pumpas ut utnyttjas i sin tur av invandringsfientliga partier i Italien, Tyskland, Storbritannien och på andra håll för att piska upp främlingsrädsla och på så sätt locka väljare.

Enligt en Londonbaserad organisation som kartlägger högerextrema onlinebudskap, Institute for strategic dialogue, är bilden av Sverige som ett land som förstörts av invandring lika viktig för de här aktörerna som kampanjen mot den liberala finansmannen George Soros.

Ett sätt att få grepp om hur de högerextrema svenska medierna vuxit är att titta på vilka som länkar till dem. När New York Times analyserade nättrafiken gick mer än 12 miljoner länkar från över 18.000 domäner till Nyheter i dag, Nya tider, Fria tider och Samhällsnytt.

Ju fler länkar, desto större chans att de hamnar högt upp på sökmotorernas listor över träffar, vilket i det här fallet ökar möjligheten att den som söker på exempelvis ”invandring” når någon av de högerextrema sajternas artiklar.

Av analysen framgick att sajternas tillväxt i överraskande hög grad drivits från utlandet. Mer än en femtedel av länkarna fanns på icke-svenskspråkiga sajter, flera av dem välkända i amerikanska högerextrema kretsar.

New York Times beskriver också hur riksdagens starkast invandringskritiska parti Sverigedemokraterna de senaste åren ansträngt sig för att komma undan sin nynazistiska bakgrund.

Läs mer: Svenskarna som sprider de högerextrema idéerna 

Tidningen konstaterar att farhågorna för ryska påverkansoperationer inför valet 2018 inte besannades och att SD, till skillnad från många liknande partier i Europa, ofta är kritiskt mot Putins Ryssland. I stället, säger säkerhetsexperter Times talat med, tog sig påverkanskampanjen utifrån den mer subtila formen att stödja det växande högerextrema ”digitala ekosystemet” med svensk bas.

Ett av de mest Rysslandsvänliga medierna i detta ekosystem är Fria tider, som även har en koppling till Granskning Sverige, en grupp som trakasserar journalister i traditionella medier som kritiserar Ryssland och har kallats en svensk trollfabrik.

En annan sajt, Nya tider, har publicerat texter av den ultranationalistiska ryska filosofen Aleksander Dugin och även anlitat Manuel Ochsenreiter, redaktör för högerextrema tyska Zuerst. Ochsenreiter anklagas för att ha varit med och finansierat en attack mot ett ungerskt kulturcenter i Ukraina 2018, ett dåd som enligt ett rättegångsvittne syftade till att klandra ukrainska nationalister, vilket i sin tur skulle gynna ryska intressen.

Times har också talat med Chang Frick, grundare av Nyheter i dag, och skriver att Frick medger att han har bidragit till ett dotterbolag till RT. Till DN uppger Frick att bidragen handlar om bilder som han som frilansfotograf sålt till flera olika medier, däribland ett dotterbolag till RT.

Frick, som tidigare arbetade för Sverigedemokraterna, tror att det finns ”ett visst” samröre mellan ryska intressenter och svenska högernationalistiska sajter. Men han betonar att Nyheter i dag står fritt.

– Jag har anklagats för att vara rasist, för att vara betald av Sverigedemokraterna och för att vara rysk spion, och det bevisar bara att vi sparkar där det gör mest ont, säger Frick.

Läs mer: Hon förde den mörka Sverigebilden till Ungern 

Läs mer: De ligger bakom sajterna som propagerar för ett Europa utan invandrare

Rättelse: I en tidigare version uppgav DN felaktigt att Sverigedemokraterna bjudit in den amerikanska högerextremisten Richard Spencer.

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om Chang Fricks samröre med RT.