Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Niklas Orrenius: Är svenskarna i minoritet i Malmö?

Det kom ett meddelande från en bekant: ”Vid ett obehagligt samtal i dag med min pappa framkom det att han tänkte rösta brunt. Han påstod att det nu är ’fler invandrare än svenskar’ i Malmö. Jag sa att jag betvivlade det, men enligt honom var det sant. Har du koll på siffrorna?”

Allt oftare hör jag påståendet ”svenskar är i minoritet i Malmö”. Det är rent ljug – men det är inte det största problemet med det. Det sjuka är själva tankefiguren, som driver in en kil mellan människor som hör samman.

Uppgiften skvalpar i nätets mest illaluktande gölar. Avpixlat, en sajt med många band till Sverigedemokraterna, är en sådan pöl. Förutom ständig hets mot romer och somalier har Avpixlat på sin meritlista artikeln ”SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia”: om 14-åriga Astrid som var SVT:s lucia 2012 och efteråt drabbades av hat på grund av sin hudfärg.

Avpixlat är en välbesökt sajt. ”Två miljoner sidvisningar i veckan”, skryter den. SD:s toppolitiker sprider ofta Avpixlatartiklar i sociala medier.

Så även efter den 2 juli i år. Då publicerades artikeln ”Svenskar nu i minoritet i Malmö”. Texten beskrev den ”skrämmande utvecklingen” i Malmö ”där nu alltså svenskarna är i minoritet”.

Björn Söder, SD:s partisekreterare, kommenterade på sin Facebooksida: ”Svenskar nu i minoritet i Sveriges tredje största stad”. SD Stockholms ordförande Christoffer Dulny upprepade Söders ord och skrev att ett ”folkutbyte” var på gång i Sverige.

Hur räknar då Avpixlat? Jo, som stöd för uppgiften anges Statistiska centralbyråns siffror om befolkningen i Malmö. Där kan man se att 31 procent av Malmöborna är födda utomlands. 60 procent av denna grupp är svenska medborgare – ändå kan ingen enda av dem betraktas som svensk, enligt den här logiken.

En av många som faller bort är Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu. Han kom till Sverige som spädbarn när hans föräldrar flydde det Sovjetockuperade Estland 1944. Reepalu, svensk medborgare som växt upp i Motala och som på 60-talet gjorde militärtjänst som kustjägare, är inte svensk, enligt Avpixlat.

Men inte nog med det. För att få till ”svenskar i minoritet”-vinkeln måste man även sortera bort varenda Malmöbo med minst en utlandsfödd förälder.

Ilmar Reepalus Malmöfödda barn? Inte svenskar. Mikael Wiehe? Inte svensk, pappan föddes i Danmark. Zlatan Ibrahimovic, Sveriges landslagskapten? Inte svensk – hans föräldrar är födda utomlands.

86 procent av Malmös 313 000 invånare är svenska medborgare. Men om man räknar bort svenskar som Reepalu, Wiehe och Ibrahimovic – ja, då stämmer det att svenskar är i minoritet i Malmö. 50,2 procent av Malmöborna har nämligen en sådan ”utländsk bakgrund”.

När jag skriver detta har jag just lämnat på dagis, det är sensommardag, massor av glada Malmöbarn på gräsmattan. De vet inte att riksdagspolitiker i Sverige sorterar och värderar dem beroende på var deras föräldrar är födda.

För det värsta är ju inte att Avpixlat och höga SD-företrädare ljuger när de skriver att svenskar är i minoritet i Malmö. Det verkligt otäcka är klassningen: inhemskt ursprung bra, utländskt ursprung dåligt.

Det senaste året har flera SD-riksdagsledamöter varnat för något de kallar ”folkutbytet”, med länkar till diagram med barn till utlandsfödda i en stapel, och barn till svenskfödda i en annan. ”Jag är väldigt bekymrad”, skrev SD-riksdagsmannen Thoralf Alfsson i maj. Han oroade sig över barna­födande hos personer med utländsk bakgrund.

I torsdags släppte Sverigedemokraterna sin sista reklamfilm före valet. SD-filmen inleds med orden: ”Rasism är vidrigt”. Det håller jag helhjärtat med om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.