Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

GW och Zlatan är underbara men jag vill inte åka tåg med dem

Resa med tåg.
Resa med tåg. Other: Maja Eriksson

När svenskar får välja tågsällskap hamnar Leif GW Persson och Zlatan Ibrahimovic överst. Flitige tågresenären Niklas Orrenius undrar om folk vet sitt eget bästa.

En Sifomätning häromdagen. Och jag hamnar i mental kris. Demokrati, är det så bra? Vet folk verkligen sitt eget bästa? 

Inga vackra tankar. Men jag medger att jag tänkte dem. 

Jag talar förstås om mätningen om vilken kändis som svenska folket helst vill sitta bredvid på tåget. Sifo har gjort den åt SJ, noggrant och korrekt, 1.466 svarande, riksrepresentativt urval. 

På första plats: Leif GW Persson. 

Jag gillar GW lika mycket som vem som helst. Mer. Som tonåring på 80-talet snodde jag hans tidiga deckare från föräldrarnas bokhyllor. Det var något hypnotiskt över hur han blandade svenska vardagligheter som Mallorcaresor, pyttipanna och dansbandsmusik med grova brott och politisk korruption. Jag var arg på de samvetslösa höjdarna i ”Grisfesten”, ryste åt de sadistiska batongsnutarna i ”Samhällsbärarna”, hejade på de (oftast) rättrådiga poliserna Lewin, Johansson och Jarnebring.

I sin nuvarande roll som stönande kriminologiskt orakel anser jag att GW är en nationalskatt av sunt förnuft, kunnande, humor och värme. 

Men jag skulle fasen i mig inte vilja sitta bredvid honom på tåget. 

Foto: Alexander Mahmoud

Så här tänker jag mig GW-resan:

Redan när ni rullar ut från Stockholm C och tåget kränger in i tunnlarna märker du en irriterad darrning från mannen i jägarvästen. När signalfelet är ett faktum och en högtalarröst kungör att ”vi kommer bli stående en stund här utanför Flen” så har GW:s brummanden övergått till svordomar.

– Fan, det här blir en höggradig jävla försening.

Direkt börjar GW reta sig på kostymkillen bakom er, en slemmig typ som pratar högt i telefon om aktier. Han stör dig också, men du är en smula konflikträdd. Det är inte din rutskjortade vän:

– Jag blir så förbannad. Där sitter den där idioten och fägnar hela vagnen med sitt fåniga jävla affärssamtal. Nu säger jag åt honom att hålla käft!

Du leder GW mot bistron för att kyla ner stämningen. Smörrebröd, öl och snaps. Och snaps. Och snaps. När ni kommer fram till Malmö är du full som en kastrull. Medan GW går vidare mot klassiska hotell Savoy för att dinera med någon grånad mordspanare så vinglar du hemåt, utpumpad efter resan med Sveriges hetaste tågsällskap.

Foto: Beatrice Lundborg

Två på Sifolistan över svenskars önskereskamrat: Zlatan Ibrahimovic. Fatta vilken manspreading han lär köra med. Zlatan ler sitt smajl, trycker ut dig mot mittgången och säger på malmöitiska:

– Finns det hjärrteroum finns det stjärrteroum, som jag sa till Pep Guardiola. Han kan sitta trångt, han har ändå inga poungkulor.

Trean är bättre: kronprinsessan Victoria. Klokt av folk att inse att Vickan är roligare än sin pappa. Kungen hamnar på sjätte plats, efter de enda politikerna på tio-i-topp-listan, Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. 

SD-ledaren har jag åkt X2000 med ett par gånger. Det var inte ointressant. Fast önskesällskap, nja. 

Nej, min drömresa är med Crister Fritzson, SJ:s vd. Så här blir det: Jag ägnar hela resan åt stenhård lobbying om att han inte ska förstöra bistron på X2000-tågen. 

När SJ vill klämma in fler på tågen ska de röda bistrosofforna där alla får sitta försvinna, och ersättas med bokningsbara sittplatser. Troligt resultat: Folk kommer att ta med sig maten och fikat tillbaka till sina egna platser.

Gör det inte Crister, vädjar jag. Restaurangvagnen är tågets hjärta. Det är där man fastnar över en kopp kaffe med en bibliotekarie från Hässleholm eller en lantmätare från Örebro, personer man inte visste att man ville träffa. 

Fritzson ser tveksam ut. Då sätter jag in stöten:

– Hur skulle jag ha kylt ner den upphettade situationen med GW om vi inte kunnat gå till bistron och sitta och snapsa där?

SJ:s vd spricker upp i ett upplyst leende. Nu förstår han. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.