Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hatet mot muslimer svämmar över alla bräddar – säg emot!

Låt inte hatet mot muslimer normaliseras. Säg emot, skriver Niklas Orrenius, apropå en rasistisk polis som nyligen befordrats till gruppchef.

En polischef gick in på Facebook. Och skrev några rader om ordföranden för Sveriges Unga Muslimer (SUM).

Det bästa man kan göra med SUM:s ordförande Rashid Musa, skrev polischefen, är att omvandla honom till ”70 kilo hundmat och en dykardräkt”. 

Svenska Dagbladet berättar om den 55-årige polisen, som nyligen blev befordrad till gruppchef. Han gillar att använda ord som ”as” och ”pack” för att beskriva människor. ”MellanösternPACK”, kan han skriva. Ofta är kommentarerna önskningar om våld. 

”MASSAKRERA ASEN”, skriver polischefen på den rasistiska sidan Politikfakta, under ett inlägg om att nationalekonomen Tino Sanandaji och ett norskt tv-team blivit utkörda från ett kafé i Husby. ”Skjut asen”, lyder polischefens kommentar under en artikel om att ordningsvakter utsätts för våld.

Under flera artiklar har polischefen enbart skrivit kommentaren "12,7x99". Kryptiskt? Inte om man vet att siffrorna beskriver den ammunition som används i kulsprutor.

SvD:s reporter frågar polischefen om hur hans kommentar om att SUM:s ordförande ska bli ”70 kilo hundmat och en dykardräkt” ska tolkas. ”Inte vet jag”, svarar han och tillägger: ”folk får tolka som de vill”.

Då ska jag, käre polischef, göra ett försök att tolka. Låt se… du skriver ofta hatiskt och våldsamt, och uttrycker önskningar om att skjuta och massakrera folk. Kommentaren ”MellanösternPACK!” tyder på att du härbärgerar rasistiska föreställningar. ”70 kilo” är en typisk vikt för en människokropp. Hundmat brukar vara gjort av dött kött. Hm…

Så, nu är jag klar. Jag tolkar din kommentar som att du vill se ledaren för en av Sveriges största muslimska organisationer död. Som att du vill att han ska vara ett stycke dött kött som driver mot botten i en dykardräkt.

Hatet mot muslimer har i flera år varit ett stort samhällsproblem. Svenska kvinnor med slöja har tvingats höra saker som ”terrorist!” och ”åk hem!” på gator och torg. Ibland har hatet övergått i våld. Som när en man misshandlade Mariam och Sabrieh Issa, mor och dotter, utanför akutmottagningen i Malmö.

Angriparens hat mot muslimer var så stort att han vägrade tala med polismannen som kom till platsen efter angreppet, eftersom polisen råkade vara muslim.

En bra sak med muslimhataren i Malmö: han fälldes i domstol. Hovrätten slog fast att misshandeln var ett hatbrott, att syftet var att kränka Sabrieh och Mariam Issa på grund av att de är muslimer. 

Samhället markerade tydligt: att misshandla människor är straffbart. Att angripa dem på grund av deras religion är extra allvarligt.

Domen kom i september 2014. Jag vill tro att det svenska samhället är lika tydligt i sitt fördömande av hat mot muslimer i dag. Men jag är inte säker. 

Tidsandan har förändrats. På Facebook svämmar hatet mot muslimer över alla bräddar. Jag har svårt att glömma en tråd från i somras. En fb-vän skrev att muslimer hade rullat ut bönemattor på Kungsholms strand i Stockholm. 

Inget mer än så. Troende människor hade bett. Men hatet flödade:

”Äckligt folk.” ”Nu ska de förstöra utsikten med sina skitiga ändar.” ”Spruta grispiss i röven.” ”Rulla in dem i bönemattorna och skicka hem dem.”

Kommentarerna skrevs inte av nazister. Det här var vanliga svenskar, som provocerades så av troende människor att de blev hånfulla och hatiska.

Kommentarerna skrevs inte av nazister. Det här var vanliga svenskar, som provocerades så av troende människor att de blev hånfulla och hatiska. 

Hoppet står till människor som säger emot. Några av polischefens kolleger skrev till den polisledning som just befordrat den rasistiske polisen till gruppchef.

"Alla poliser och andra anställda i XX med omnejd som suttit vid ett fikabord vet att han dagligen uttalar sig mycket rasistiskt", skrev de. Poliserna ansåg det olämpligt att en sådan man skulle vara gruppchef.

Protesten betyder något. Den visar att hatet inte är normaliserat. Så fortsätt att säga emot. Vid fikabordet. I Facebooktråden. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.