Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 05:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-hoppfull-kvall-nar-black-lives-matter-demonstrerade-i-malmo/

Sverige

Niklas Orrenius: Hoppfull kväll när Black lives matter demonstrerade i Malmö

Många som demonstrerade i Malmö var unga skåningar med egna erfarenheter av att drabbas av rasism. Manifestationen nere vid havet förvandlades till ett demonstrationståg som drog flera kilometer genom staden.
Många som demonstrerade i Malmö var unga skåningar med egna erfarenheter av att drabbas av rasism. Manifestationen nere vid havet förvandlades till ett demonstrationståg som drog flera kilometer genom staden. Foto: Anders Hansson

Trots stor ilska urartade aldrig Black lives matter-demonstrationen i Malmö. Det var hoppfullt att se Skånepolisen, med flera rasistskandaler i bagaget, visa lyhördhet och klokskap, skriver DN:s Niklas Orrenius.

Hur kan man berätta om en stor svensk Black lives matter-demonstration i vår polariserade tid? När många bara tycks se vad de vill se, och avfärdar andras perspektiv som obegripliga eller puckade?

Vilka idioter som demonstrerar under en pandemi.

Vilka idioter som inte ser att rasismen också skördar offer.

Vilka idioter som demonstrerar mot något som händer långt borta i USA.

Vilka idioter som inte fattar att vi främst protesterar mot hur det är här, i Sverige.

Vilka idioter som tror att Sverige är ett rasistiskt land..

Vilka idioter som förnekar den verklighet som jag tvingas leva i, här i mitt eget land.

I ett fritt samhälle krockar intressen och erfarenheter. Åsikter och perspektiv bryts. Men att kalla människor för idioter är ingen bra början på ett genuint samtal. Vi lever i en tid när samhällsklyftorna vidgas. Livsvillkoren för olika medborgare kan skilja sig enormt.

Somliga har lätt att glömma att Skånepolisen för några år sedan anordnade en intern utbildning där n-ordet användes frekvent och där fiktiva personer, liksom på skoj, döpts till namn som var så grovt rasistiska att jag inte vill upprepa dem här. 

Vissa minns inte längre den läckta filmen inifrån en testosteronstinn polispiket på Rosengård –  där skånska poliser upphetsat sa saker som ”blattajävlar”, ”den lille jävla apejävelen”, ”jag ska göra han steril om jag får tag i honom” och ”han ska ha så duktigt med stryk att han knappt kan stå på benen sen”.

Många viftar fortfarande bort kritiken mot polisens olagliga registrering av romer – där över 4.700 individer, bland dem 1.320 barn, i hemlighet kartlades i det enorma Kringresanderegistret. Alltför få ser allvaret i att polisen registrerade medborgare på etnisk grund (vilket Svea hovrätt 2017 slog fast hade skett).

Vilka idioter som inte fattar att svenska poliser är hyggliga.

Vilka idioter som inte fattar att det där kan vara lättare att säga när man är vit.

Vit? Var inte så besatt av hudfärg. Vi är färgblinda i Sverige.

Säg det till alla väktare som dyker upp så fort de ser ett gäng svarta killar gå in i en butik.

Häromkvällen cyklade jag ner till havet i min hemstad Malmö, där aktivister från Black lives matter-rörelsen hade fått tillstånd att samlas. De fick egentligen vara max femtio, av smittskyddsskäl, men blev runt tvåtusen, kanske ännu fler. 

Manifestationen förvandlades till ett massivt demonstrationståg av främst unga människor som gick, kilometer efter kilometer, timme efter timme, genom Malmös centrala stadsdelar: Ribersborg, Västra hamnen, Gamla Väster, Triangeln, Möllevången, Sorgenfri, Rörsjöstaden.

Det var oorganiserat. Det var spretigt. Atmosfären laddad med vrede, sorg och glädje. 

”SVERIGE ÄR INTE OSKYLDIGT” stod det på ett plakat. ”TYSTNAD ÄR VÅLD” på ett annat.

Många i tåget var unga skåningar med afrikansk familjebakgrund. Flera gick i sin första demonstration. De berättade om att alltid väljas ut för ”slumpmässig kontroll”, om att bli kallade för n-ordet, om rädslan när den rasistiske seriemördaren Peter Mangs gick lös i stan.

De talade om befrielsen i att få protestera och vittna om rasism, utan att mötas av ”den väktaren hade nog en dålig dag” eller ”det finns alltid enstaka rötägg” eller ”hon uttryckte sig illa men menade inget ont”.

Och poliskåren, den skånska poliskåren med sin historia av rasism – hur agerade den under manifestationen?

Den agerade exemplariskt. Korrekt. Lyhört. Jag såg inga sköldar, inga batonger, inga stirriga blickar. 

Några demonstranter försökte provocera. När tåget drog genom city for en full PET-flaska genom luften. Någon skrev polishatarförkortningen ”ACAB” med krita på gatan – ”All cops are bastards”. 

En maskerad kille i 20-årsåldern gick fram till en skäggig polis och gjorde klart att han och hans lika maskerade polare förberedde sig för slagsmål. ”Vi får se vem som vinner sen”, sa han hotfullt. Skäggpolisen såg sig omkring, såg barnvagnar och gymnasieelever, insåg att de som ville slåss var få. Han behöll lugnet.

När en annan maskerad man gjorde utfall mot polisen, hölls han tillbaka av flera demonstranter. Det var inte en slump, utan berodde på att demonstranterna sett polisens lugna agerande tidigare under kvällen. 

En demonstration är en sorts samtal. Många av Black lives matter-demonstranterna är grunden djupt skeptiska till polismakten och till svenska makthavare. Den uppdämda ilskan är stor. 

Men den här ljumma junikvällen gavs demonstranterna en rimlig möjlighet att känna att polisen inte var ute efter dem. De tilläts tåga genom Malmös gator och säga sin mening, i hopp om förändring.

Om polisen istället hade mött provokationer med brutalitet, hade många tonåringar fått en helt annan erfarenhet av att gå i sitt första demonstrationståg. 

Ämnen i artikeln

Rasism
Malmö
Demokrati
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt