Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-khashoggis-mordare-sprider-intolerans-i-svenska-moskeer-och-skolor/

Sverige

Niklas Orrenius: Khashoggis mördare sprider intolerans i svenska moskéer och skolor

En turkisk polis passerar en målning föreställande Jamal Khashoggi inför en minnesceremoni på onsdagen. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Saudiarabien strör sina blodbesudlade oljemiljoner över svenska moskéer och skolor. Fler borde få upp ögonen för det inflytande som den saudiska mördarregimen utövar i Sverige, skriver DN:s Niklas Orrenius.

Vid lunchtid i onsdags tog jag tunnelbanans röda linje till Tekniska högskolan. Jag promenerade över Valhallavägen och stannade till utanför ett vackert krämfärgat stenhus med gröna markiser. 

Svartgnistrande bilar med blå diplomatskyltar stod parkerade utanför. Från balkongen hängde en välbekant grön flagga med den muslimska trosbekännelsen på arabiska och ett liggande svärd.

”Royal Embassy of Saudi Arabia”, stod det på en mässingsskylt. Jag betraktade övervakningskameran som var riktad mot ambassadens besökare, och kunde inte låta bli att undra om den var påslagen.

För ett år sedan försökte Saudiarabiens konsulat i Istanbul stänga av sina övervakningskameror, när ett gäng saudiska statstjänstemän/mördare skulle sopa igen spåren efter sig själva. De hade just slagit ihjäl och styckat en kollega till mig: regimkritikern och tidningsmannen Jamal Khashoggi som skrev kolumner i Washington Post. Hans brott: att ha kritiserat det saudiska kungahuset.

Sista bilderna på Khashoggi – på väg in till konsulatet. Vid grinden skymtar hans fästmö. Foto: TRT World/TT

Utanför den saudiska beskickningen stod hans fästmö, den turkiska Mellanösternkännaren Hatice Cengiz, och väntade. Hon var lycklig då, har hon berättat, ”a girl in love”. Hennes fästman skulle bara in på konsulatet för att ordna de papper som krävdes för att de skulle kunna gifta sig.

I onsdags placerade sig Hatice Cengiz åter utanför det saudiska konsulatet i Istanbul. Inte för att vänta på sin fästman den här gången, utan för att kräva rättvisa. Vid det här laget vet hela världen att Jamal Khashoggi mördades därinne på konsulatet – enligt CIA och FN på order från högsta ort, från landets kronprins Mohammed bin Salman. 

”Det finns ingen grav, ingen kropp. Jag har ingen plats där jag kan sörja”, skriver Hatice Cengiz i The Guardian.

Hatice Cengiz under onsdagens minnesceremoni. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

I en akrobatisk manöver i amerikanska PBS häromdagen försökte kronprinsen både ta på sig ansvaret för mordet – ”allt ansvar landar på mig, eftersom det hände på min vakt” – och förneka att han känt till ”detta fruktansvärda brott”.

Kronprins Mohammed bin Salman är som en maffialedare, ett familjeöverhuvud med hänsynslösa hejdukar med bensågar till sitt förfogande. Med en viktig skillnad: maffialedare brukar inte styra över mäktiga stater med enorm militärmakt, och de brukar inte få fjäsk från amerikanska presidenter. ”Tack Saudiarabien” twittrade Donald Trump när oljepriserna sänktes, bara några veckor efter mordet på Jamal Khashoggi.

Vad angår då detta oss, i Sverige?

Samtidigt är Khashoggifallet, i all sin vidrighet, bara toppen på ett isberg av saudiska övergrepp. Saudiarabien är ett land vars ledning straffar sitt eget folk med metoder som stympning, piskning och offentliga halshuggningar. Bloggaren Raif Badawi dömdes 2012 till tusen piskrapp och tio års fängelse enbart för att han upprättat ett nätforum för offentlig debatt.

Vad angår då detta oss, i Sverige? Ett svar är förstås att mänskliga rättigheter är en angelägenhet för alla människor, överallt. 

Ett annat svar är att Sverige hjälper Saudiarabien att upprätthålla sitt brutala styre, genom att sälja vapen för flera miljarder till landet. Ett exempel är SAAB:s flygande stridsledningscentral Erieye, som enligt läckta uppgifter används av Saudiarabien i kriget i Jemen. 

En Saab 340AEW, tillhörande svenska Försvarsmakten, med en Ericsson Erieye på ryggen. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett tredje svar är att Saudiarabien har stort inflytande även på människor här i Sverige. Saudiska stiftelser finansierar flera svenska moskéer, och kan därmed sprida sin människofientliga och sekteristiska ideologi även i svenska städer. Saudifinansierade Bellevuemoskén i Göteborg, en av Sveriges största moskéer, har under många år haft kopplingar till radikal islamism och terrorism.

2009 lät Bellevuemoskén en av terrorgruppen al-Shabaabs ledare tala hos sig. Den nu döde IS-terroristen Michael Skråmo var, innan han reste till Syrien, predikant i Bellevuemoskén och dess ungdomsavdelning. Enligt Försvarshögskolans rapport ”Mellan salafism och salafistisk jihadism” har ”i det närmaste samtliga som rest från Göteborg till jihadistiska grupper i Syrien varit besökare i Bellevuemoskén”.

Moskéns representanter tar avstånd från IS och från terrorism, precis som Saudiarabiens regim. Och bilden i Försvarshögskolans rapport är inte heller att själva församlingen står för terrorrekrytering – mer att moskén har fungerat som mötesplats för radikala grupper. Många som går till Bellevuemoskén och andra saudifinansierade moskéer är bara vanliga, hyggliga svenska muslimer som går till moskén för att den är en plats att be på. 

Men de riskerar att påverkas av en farlig antidemokratisk retorik strax under terrornivån, med budskap som leder till isolering och fientlighet mot det demokratiska systemet. Och där spelar den saudiska varianten av islam stor roll.

I fjol var den karismatiske somalisk-kanadensiske predikanten Said Rageah på besök i Bellevuemoskén. Han har gjort sig känd för kontroversiella uttalanden om kvinnor, homosexuella och icke-muslimer.

– Islam säger till kvinnor: stanna hemma så mycket ni kan, gå inte ut i onödan, predikar han.

Det är ett budskap helt i linje med statsideologin i Saudiarabien, där kvinnor lever som andra klassens medborgare, berövade grundläggande rättigheter. 

Saudiarabiens ambassad i Stockholm. Foto: Sören Andersson

I Örebro finns den arabiska friskolan Al-Salam, som delvis finansieras av den saudiska staten. Skolchefen Hussein Aldaoudi blev känd 2011 när han i SVT:s Uppdrag Granskning uttalade att ”riktiga muslimer” inte kan vara homosexuella.

Förra året granskade SvD skolan och dess saudiska kopplingar. Ägarstiftelsens förra ordförande förklarade syftet med att Saudiarabiens kungahus finansierar en skola i Örebro: att ”förmedla den sanna bilden av islam”.

Av samma skäl grundade Saudiarabien år 1961 det islamiska universitetet i Medina, som utbildar missionärer: ”Universitetets huvudmål är att sprida islams budskap över världen”. Många unga svenska muslimer har genom åren rest till Medina och studerat, för att sedan återvända hem till Sverige och predika den saudiska läran – där avsky mot shiamuslimer ingår.

– Folk som pluggar där kommer hem och sprider sedan den här giftiga sekterismen. De har lärt sig saker som att shiiter är värre än smuts. Det är dåligt för integrationen och det är dåligt för Sverige, har Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet, sagt.

Det vore bra om fler fick upp ögonen för den maktkamp som pågår i svenska moskéer

2017 kunde DN avslöja att den svenska staten stöttade den saudiska staten i dess missionsverksamhet. Via CSN har svenska skattepengar hjälpt till att finansiera 71 svenskars utbildning vid Medinauniversitetet – ett lärosäte där endast män är välkomna. 

Efter avslöjandet stoppade regeringen fortsatta CSN-pengar till studier i Medina. Men utbildningen där är kraftigt subventionerad av Saudiarabien, och unga svenska män åker dit för att studera även utan CSN-bidrag. Och de Saudiutbildade predikanterna kan fortsätta att resa runt i svenska moskéer och föreläsa.

Det har de all rätt att göra, eftersom Sverige är en demokrati med yttrandefrihet. Ingen behöver vara orolig för att gå in i ett svenskt konsulat och aldrig komma ut levande igen. 

Men de senaste åren har jag träffat många demokratiskt sinnade svenska muslimer som oroas över hur Saudiarabiens intoleranta variant av islam vinner mark i Sverige, dopad av miljondonationer. Det vore bra om fler fick upp ögonen för den maktkamp som pågår i svenska moskéer, och den roll som regimen som på maffiavis mördade Jamal Khashoggi spelar där.