Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 02:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-kommentarsfaltet-under-zlatans-film-ger-mig-hopp-om-sverige/

Sverige

Niklas Orrenius: Kommentarsfältet under Zlatans film ger mig hopp om Sverige

Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Stor invandring på kort tid innebär konflikter och samhällsproblem. Men samtalet kan aldrig utgå från att vissa svenskar har mindre rätt till landet, beroende på ursprung.

Den livliga Youtubediskussionen under Zlatans Volvofilm är en påminnelse om det, skriver Niklas Orrenius.

Jag fascineras av kommentarsfält. En favoritdiskussion finns under Zlatan Ibrahimovics reklamfilm för Volvo på Youtube, som har över sju miljoner visningar. 

Minns ni filmen? Zlatan kör bil på vintriga vägar och rör sig i mäktiga fjällandskap. Hoppar ner i en isvak och låter fjällsjövattnet omsluta sin muskulösa, tatuerade kropp.

Filmen kom år 2014, då Zlatan bar kaptensbindeln i det svenska fotbollslandslaget. För mig och många andra svenskar är den ännu djupt symbolisk. Zlatan Ibrahimovic är född och uppvuxen i Sverige, men hans rätt att vara svensk har ständigt ifrågasatts av nationalister.

I Volvos reklamfilm läser Zlatan Ibrahimovic med allvarlig röst texten till den svenska nationalsången. 

Du gamla

Du fria

Du fjällhöga nord

Han pratar den sorts skånska som man gör när man växt upp i Rosengård, Malmös fattigaste och på många sätt mest utsatta stadsdel. Idiomet är stötigt och tjockt, men inte mumlande. Varje stavelse, sägs med eftertryck. 

Jag hälsar dig

Vänaste land uppå jord

Folkminnesforskaren Richard Dybeck skrev 1844 texten till det som så småningom skulle bli Sveriges nationalsång, till tonerna av en gammal västmanländsk folkvisa. Sverige nämns aldrig i Dybecks text – men det gör det i Zlatans variant där han ändrar den sista textraden:

Jag vill leva

Jag vill dö

I Sverige

Den som skrollar bland de knappt fyratusen kommentarerna under Zlatans Volvofilm kan få syn på en rätt stökig politisk diskussion. Det pågår ett samtal där, om nationalism, svenskhet, tillhörighet och identitet. Och nya inlägg skrivs fortfarande.

Det är tydligt att somliga – både svenskar och kommentatorer från andra länder – provoceras av att Zlatan görs till en svensk symbol. Den som vill hitta rasistiska kommentarer behöver inte leta länge:

”Han är en ful kroknäst muslim, han är inte svensk. Dra åt helvete med er värdelösa propaganda” (översatt från engelska).

”Svenskt blod är det enda sättet att kunna bli klassificerad som svensk. Han har INGET SVENSKT BLOD.”

Men rasisterna är i minoritet i detta kommentarsfält. Och de får ordentligt med mothugg från människor som blir förbannade på en svenskhetssyn som har med blod och genetik att göra. 

”Att säga att Zlatan inte är svensk är som att säga att Obama inte är amerikan för att han är svart!”

”Zlatan är född och uppväxt i Sverige, han spelar för vårt land. Varför skulle han inte vara svensk?  Hälften av sakerna jag hör och läser från engelsktalande om Sverige är bara så fel. Ta reda på hur det är här innan ni uttalar er. Rasism gör mig jävligt förbannad.”

Flera svenskar med namn som Mohammed och Nermin tar tillfället att – precis som Zlatan i reklamfilmen – deklarera sin tillhörighet till Sverige.

”När jag kom hit med min familj, hittade jag alla dörrar öppna för oss. Jag fick jobba och studera på universitet, och i denna vecka fick jag det svenska medborgarskapet. Någonting som jag är stolt över och jag kommer att göra mitt bästa för att alltid göra detta land framme i förgrunden. Tack till Sverige… Tack till mitt land :) MVH/ Mohammed”

På ett sätt har rasisterna redan förlorat. Av Sveriges befolkning är 19 procent, nästan två miljoner, födda i ett annat land. Massor av svenska medborgare bär namn som Mohammed och Zlatan. Den utvecklingen går inte att rulla tillbaka.

En stor invandring på relativt kort tid innebär konflikter och slitningar i samhället. Vi måste fortsätta att diskutera problem som finns. Men sådana samtal kan aldrig ta avstamp i att vissa svenskar har mindre rätt till landet än andra, beroende på ursprung.

Och till dem som ändå gastar om SVENSKT BLOD finns ett äktsvenskt ordspråk att hala fram. 

Hundarna skäller, men karavanen drar vidare.