Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Staden är livsfarlig för svenskar, men säker för afghaner

Det kom ett mejl i onsdags. Det började så här:

”Jag har arbetat i Afghanistan från 2012 till 2016 och har sett hur säkerhetsläget försämrats kraftigt från år till år. Mina arbetsgivare, däribland den svenska ambassaden, har fått vidta en rad säkerhetsförbättringar för att skydda sin personal. Som statlig tjänsteman kan man inte sätta sin fot utanför ambassaden utan livvakter och ett par bepansrade bilar på grund av risken för direkta attentat eller bomber. Det är förstås förvånande att samma statsmakt kan tänka sig att dumpa asylsökande i den här miljön.”

När jag för fyra år sedan började på DN hade jag varit reporter på flera andra tidningar och visste ungefär vad jobbet skulle innebära. Men jag var oförberedd på en av de bästa sakerna med DN: mejlen, breven och samtalen från läsare.

DN:s läsare är speciella. Kunskapsnivån är hög, generositeten stor. Experter inom olika områden hör ständigt av sig för att fördjupa bilden av saker som stått i tidningen. Ofta tänker jag att man skulle kunna publicera mejlen rakt av, för att de är så angelägna.

Många har starka åsikter om utvisningarna till Afghanistan. Färre har besökt landet. Migrationsminister Morgan Johansson (S) har inte gjort det, berättade han när jag intervjuade honom strax före jul.

Mejlet i onsdags kom från en man som nyss lämnat en tjänst som ambassadsekreterare på den svenska ambassaden i Kabul. Han heter Johan Chytraeus, är 37 år gammal och har tidigare arbetat för EU:s polismission EUPOL i Afghanistan. Chytraeus är även politiskt engagerad i Liberalerna, och sitter i partiets förnyelsegrupp för utrikes- och säkerhetspolitik.

Åren i Kabul har gett honom stora kunskaper om Afghanistan. I hans jobb på ambassaden ingick att varje tisdag briefa Sidas Afghanistanenhet om säkerhetsläget i landet.

”Afghanistans regering har tappat kontrollen över 10 procent av landet. Ytterligare 33 procent är utsatt för väpnad konflikt mellan armén, talibangrupper samt Daesh/IS. Att utvisa tusentals afghaner till ett land i fullt krig vittnar om en ignorans som rimmar illa med de vackra högtidstal vi ofta hör i olika politiska sammanhang.”

Inget tyder på att säkerhetsläget i Afghanistan kommer att bli bättre, tvärtom.

”Varje år förlorar regeringen territorium till de väpnade talibangrupperna och för varje år ökar antalet civila dödsoffer. Den afghanska regeringen kan i praktiken inte garantera säkerheten någonstans i landet. Flera som utvisas saknar ett nätverk i landet och tvingas till ett liv på gatan. Det enklaste sättet att snabbt försöka klara sitt uppehälle är att gå med som kanonmat i regeringsstyrkorna eller i en väpnad talibangrupp.”

Johan Chytraeus avslutar:

”Min slutsats är att Migrationsverket spelar rysk roulette med de asylsökande om man fortsätter att utvisa dem trots att graverande fakta ligger på bordet.”

Migrationsverkets experter gör en annan bedömning än Johan Chytraeus. Visst är det krig i delar av Afghanistan, men till huvudstaden Kabul är det rimligt att skicka människor. En stad som är livsfarlig för ljushyllta svenskar är betydligt säkrare om man är afghan, bedömer Migrationsverket.

Den svenska staten och EU planerar att de närmaste åren växla upp takten när det gäller att skicka människor till Afghanistan. Polisen och Migrationsverket har nyligen stationerat varsin tjänsteman i Kabul för att hanteringen ska gå smidigare. Hela EU avser de närmaste två-tre åren skicka tillbaka 80.000 afghaner.

När jag intervjuade migrationsministern i december ansåg han att utvisningarna av tusentals människor till Afghanistan är ett etiskt dilemma. Därför förtjänar Johan Chytraeus skarpa varningsmejl att läsas av fler.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.