Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Niklas Orrenius: Terroristen är borta – men det finns fler som han

Foto: Allover/REX

Nyfikna barn hänger vid polisavspärrningarna nära den judiska mataffären. Upphetsade röster. ”Kolla, ännu fler poliser!” ”De har automatvapen allihop!”

Hyper Cacher är en kedja med ett dussin butiker i Frankrike. Namnet betyder ungefär ”Superkosher”. De äldre barnen, ton­åringarna, förklarar för de yngre.

”Ni fattar väl: det är ingen slump att han gått in i just Hyper Cacher, av alla affärer här. Den är judisk.”

Eftermiddag går mot kväll. Amedy Coulibaly har hållit sin gisslan i flera timmar. Han har skjutit fyra människor därinne, kropparna ligger på butiksgolvet – men det vet inte vi som står utanför, varken barnen eller jag. Han har dragit ned jalusierna och det är omöjligt att se vad som händer.

För barnen är detta spännande. Deras gata, avspärrad för trafik så långt man kan se. Tv-reportrar med CNN-frisyrer och starka ­lampor i ansiktet. Polisbussar överallt.

Vid avspärrningarna står hundratals journalister, poliser och nyfikna. Några elever från en skola intill lutar sig ut från sitt klassrum. De vinkar. Skrattande börjar de sjunga Marseljäsen.

Samtidigt, inne i affären, förhör Amedy Coulibaly sin gisslan, alla sjutton. Namn? Ålder? Yrke? ­Religion? En av männen han skjutit, 22-årige butiksbiträdet Yohan Cohen, ger rosslingar ifrån sig. Han lever ännu.

Coulibaly har en hel arsenal med sig: ett kalasjnikovgevär, två k-pistar, två pistoler, sprängämnen och en stor kniv. Jag är med i IS, säger han, jag är inte rädd för att dö.

Yohan Cohen sköts när han tog en av terroristens pistoler. Vapnet klickade när Cohen tryckte av. Coulibaly sköt honom i huvudet.

Nu ligger butiksbiträdet mot en vägg, i sitt blod. Det låter som om han håller på att kvävas, tänker en man. ”Vill ni att jag ska göra slut på honom?” frågar Amedy Coulibaly sina fångar. Nej, svarar flera. En halvtimme senare upphör rosslingarna.

Utanför känns allt overkligt. Mediefolk belamrar kvarterets kaféer. De laddar datorer och mobiltelefoner, tittar på tv-skärmarna som sänder nonstop från dramat utanför. Jag inser att jag glömt äta både frukost och lunch.

– Alla mackor och all mat är slut. Vi har kaffe och öl, säger servitrisen, utan att släppa tv:n med blicken.

Inne i Hyper Cacher är Amedy Coulibaly också hungrig. Han tar mat från hyllorna och gör sig ”en ­liten smörgås”, ska ett vittne senare berätta.

En man i gisslan har växt upp i  samma Parisförort som Coulibaly. I butiken tar han rollen som ”kompisen”: pratar, distraherar, medan andra diskret sms:ar med polisen utanför. ”Du är hygglig, kompis”, säger han när Coulibaly bjuder honom att äta, ”men jag har lite grann förlorat aptiten.”

Jag går ut från kaféet, försöker komma närmare, rundar polisavspärrningarna och går in i bostadsområdet precis bakom Hyper Cacher. Det är mörkt nu. Barn överallt, från åtta nio år och uppåt. Mest killar. De klättrar på staket, försöker se något.

Plötsligt: en explosion. Det ekar mellan höghusen. Sedan: två kraftiga smällar till. Svart rök stiger från Hyper Cacher. Så börjar smattret av automateld, ra-ta-ta-ta-ta, säkert tjugo skott. Tystnad i kanske femton sekunder. Så en ny, lång automatsalva.

Sirener. Skrik. Gråt.

Barnen har klättrat ned från staketet. Upphetsningen är borta, blickarna skrämda. ”Kom, vi går hem”, säger en pojke tyst till en annan.

Under sina sista timmar i livet pratade Amedy Coulibaly med gisslan om att ”hämnas”: om förföljelse av muslimer, om Palestina, om Mali, om Syrien, om Burma. Nu hör jag en polis ropa ”C’est fini!” – ”Det är över!”

Och det är det ju. Fast ändå inte. Amedy Coulibaly är borta. Det finns fler som han.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.