Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nio års fängelse för grov våldtäkt på åldring

Svea hovrätt dömer en 24-åring till nio års fängelse för bland annat grov våldtäkt och grovt rån mot en 84-årig kvinna. Brottet ägde rum i Dalarna i november 2010.

Hovrätten instämmer därmed i Falu tingsrätts dom när det gäller strafflängden. Men hovrätten skärper rubriceringen när det gäller rånet och betecknar det som grovt.

Händelserna inträffade efter att mannen tagit sig in i kvinnans lägenhet en natt. När hon fann honom i köket blev han våldsam och våldtog henne flera gånger. Därefter rånade han henne på värdesaker och hotade henne med döden om hon anmälde honom.

Mannen hade överklagat tingsrättsdomen och ville ha kortare fängelsestraff. Åklagaren hade också överklagat och ville att rånet skulle ses som grovt.

24-åringen har i förhör hävdat att han inte minns vad som hände i lägenheten. Han är tidigare straffad för bland annat våldsbrott och rån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.