Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 16:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nio-smittade-vastsvenskar-vardas-nu-for-corona-nagra-i-hemmet/

SVERIGE

Nio smittade västsvenskar vårdas nu för covid-19 – några i hemmet

Provtagningstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: Tomas Ohlsson

Med tre nya fall under tisdagen är det nu nio smittade personer som vårdas för covid-19 i Västra Götaland. Några av de smittade har så milda symtom att de kan vårdas i sin egen bostad.

De tre nya smittade har – precis som en majoritet av de drabbade svenskarna – varit på resa i norra Italien. De reste tillsammans och det gör att smittspårningen i deras fall till stora delar är gemensam.

– Av integritetsskäl går vi i de här fallen inte ut med när de kom hem från resan och hur sjuka de var då, men smittspårningen är påbörjad, säger smittskyddsläkare Gunilla Ockborn till DN.

De nio drabbade västsvenskarna har alla beskrivits som milt drabbade av sjukdom och i vissa fall har vården bestämt att de inte behöver isoleras på sjukhus.

– Man kan vårdas i hemmet och det är några av våra patienter som – i nära kontakt med infektionskliniken – bestämt att de mår så pass bra och kan undvika all kontakt med andra, så de är inte intagna.

Hur många av de nio gäller detta?

– Det kan jag inte gå in på.

För de som befinner sig på kliniken är det vård i separata rum som gäller. Om flera i en och samma familj drabbats av smittan kan man i vissa fall tänka sig att de samvårdas, men Gunilla Ockborn vill inte säga om det sker i nuläget.

Av de 24 svenska fallen har 16 drabbats i Italien, eller efter direkt kontakt med någon som varit i Italien. I Göteborg gäller detta alla fall utom ett.

– Vi ser ju så klart med oro på det läget. Vi har ju många resenärer som varit där, och det är ju det vi i vården jobbar med nu, säger smittskyddsläkare Gunilla Ockborn.

Men vad har ni för teori kring varför just Italien fick så stor spridning av smittan?

– Det kan jag inte svara på. Vi arbetar med följderna av att det som hänt.

Läs mer: Det här vet vi om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt