Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Nobels testamente följs inte”

2011 års fredsprisvinnare Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakul Karman.
2011 års fredsprisvinnare Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakul Karman. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Går fredspriset till rätt personer? Nu ifrågasätts hela urvalsprocessen. Det är länsstyrelsen i Stockholm som vill veta om Alfred Nobels testamente verkligen följs.

Barack Obama, Henry Kissinger och Al Gore. Sysslar de med fred? Absolut inte, tycker den norska författaren Fredrik S Heffermehl som i flera år skrivit böcker och flera debattartiklar om saken i Norge.

– Det finns en skrämmande brist på överensstämmelse mellan vad Nobel ville och vad kommittén gör.

– Nobel var mycket klokare och hade vidare visioner än fredspriskommittén, om global nedrustning bland annat, säger han.

Den norske nobelkomitté, med Natovänliga politiker, har gett priset till flera krigförande politiker, som Barack Obama och Henry Kissinger, eller personer som Al Gore som sysslar med miljöfrågor, inte fred och nedrustning, enligt Heffermehl.

– Det är kristallklart att Nobelkommittén inte följer testamentet. Ingen har sagt emot mig på den punkten. Men det har hittills varit helt omöjligt att få i gång en diskussion om det, säger han.

DN har en kopia av det brev som länsstyrelsen skickat till svenska Nobelstiftelsen. I brevet efterfrågas stiftelsens syn på föreskrifterna i Alfred Nobels testamente.

Länsstyrelsen i Stockholm sköter tillsynen över alla stiftelser i länet. Det finns många, och flera bygger på gamla testamenten som enligt lag måste följas – däribland Nobels.

Mikael Wiman på enheten för tillsyn på länsstyrelsen anser att det är klarlagt att Nobelstiftelsen ansvarar för den norska kommitténs arbete.

–  Vi tycker att Heffermehl har en poäng. Inte så att stiftelsen ska lägga sig i enskilda utnämningar, men vi anser ändå att den ska se till att reglerna i testamentet efterlevs, och att den bör få tillfälle att svara på hur den ser på frågan, säger han.

DN har sökt den svenska Nobelstiftelsen.

–  Vi har inte läst länsstyrelsens brev än. Vi kan bara konstatera att länsstyrelsen tidigare, i ett beslut från 2008, inte velat ta upp Heffermehls synpunkter, säger Jonna Pettersson, informatör.

Nobeldebatten

I Norge och i Sverige har debatten om fredspriset rasat i flera år. Fredrik S Heffermhehl har även gett ut en bok på svenska: ”Nobels fredspris – visionen som försvann.”

Barack Obama fick fredspriset 2009. Då var han överbefälhavare för USA:s armé och i krig i Afghani­stan och Irak.

Henry Kissinger var amerikansk utrikesminister och fick priset för förhandlingar om fred i Vietnam 1973. Kriget fortsatte dock till 1975. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.