Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nooshi-dadgostar-vill-bli-ny-v-ledare/

Svensk politik

Nooshi Dadgostar: Vill bli ny V-ledare

Nooshi Dadgostar är i dag vice ordförande för Vänsterpartiet.
Nooshi Dadgostar är i dag vice ordförande för Vänsterpartiet. Foto: Thomas Karlsson

Vänsterpartiets vice ordförande Nooshi Dadgostar kandiderar till partiledarposten efter den avgående Jonas Sjöstedt.

– Jag vill att V ska bli ett bredare parti där fler känner sig hemma, säger hon.

Det var för Ekot Nooshi Dadgostar på måndagen först berättade att hon kandiderar. Klockan 13 höll hon en pressträff i riksdagen.

– Jag vill att Vänsterpartiet ska fortsätta bli ett bredare parti, där många människor känner sig hemma och litar på att vi kan förändra samhället, sade hon.

Hon exemplifierade med att reformera sjukförsäkringen, höja pensionerna och ”rätta till det som är fel i sjukvården”.

– Jag vill att vi växer som parti på fler platser än vad vi gjort hittills.

Dadgostar menade att Socialdemokraterna har gått långt åt höger, vilket skapat en ny politisk situation:

– Vänsterpartiet kommer att behöva fylla igen de luckor som uppstått.

Dadgostar sade sig vilja fortsätta med den ”offensiva oppositionspolitik” hennes parti bedrivit i korus med partier till höger under den innevarande mandatperioden och pekade bland annat på de framtvingade extramiljarderna till välfärden.

34-åriga Nooshi Dadgostar, uppvuxen på Hisingen i Göteborg, är ett av de namn som nämnts mest frekvent som potentiell efterträdare till den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt. Hon är den första som säger ja till att kandidera. 

Som vice partiordförande är hon i dag näst högst i rang efter Jonas Sjöstedt. Under förra mandatperioden ingick hon i det förhandlingsteam som manglade fram statsbudgetar tillsammans med S-MP-regeringen. 

Hon har också varit bostadspolitisk talesperson och lett en statlig utredning om bostadsbyggande. 

Hennes besked välkomnas av en annan tung kandidat till partiledarposten, Ulla Andersson som är V:s ekonomisk-politiska talesperson.

”Nooshi blir en väldigt bra ordförande för Vänsterpartiet om hon väljs. Hon är kunnig, skarp, analytisk och intelligent. Dessutom är hon rolig och givande att jobba med” skriver Ulla Andersson i ett sms till DN.

Ulla Andersson vill ännu inte ge besked om ifall hon själv ställer upp.

”Det kommer så småningom”, skriver hon till DN.

I DN:s rundringning till Vänsterpartiets 25 distrikt var tidigare vice ordföranden Ulla Andersson den som nämndes flest gånger som favorit att ta över efter Jonas Sjöstedt. Några distrikt nämnde även Nooshi Dadgostar. 

Sedan dess har tre distrikt nominerat Ulla Andersson som efterträdare, senast Norrbotten, som ställde sig bakom henne på söndagen.

Ulla Andersson ska enligt Nooshi Dadgostar ha känt till hennes kandidatur i förväg.

Jens Holm är ett annat namn som nämns i diskussionen om ny partiledare. Han uppger för DN på måndagen att han ännu inte fattat beslut i frågan. Han träffade partiets valberedning i helgen.

– Jag har blivit nominerad. Men det är bara aktuellt för mig om det skulle vara ett delat ledarskap, inget annat, säger Jens Holm, som är ordförande i riksdagens trafikutskott och före detta EU-parlamentariker.

Läs mer:

V i Norrbotten ställer sig bakom Ulla Andersson 

V vill ha kvinnlig ledare som sätter press på regeringen