Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nordiska statsministrar får träffa Obama

Barack Obama får inte bara träffa Fredrik Reinfeldt när han kommer till Sverige. I förmiddags bjöds de nordiska statsministrarna in till besöket.

Den fjärde och femte september besöker USA:s president Barack Obama Sverige. Det är första gången som en amerikansk president kommer till Sverige för ett bilateralt möte.

På torsdagsmorgonen bjöd Fredrik Reinfeldt in sina kollegor i de nordiska länderna till Stockholm under besöket. De fyra nordiska statsministrarna är inbjudna att delta i en arbetsmiddag. Något som DN skrev om redan för en vecka sedan.

– Jag tycker också, givet att vi fått ganska mycket tid, att det också är idé att i den nordiska vänkretsen också föra en diskussion om Nordens position i världen. Därför tyckte jag att det var lämpligt att bjuda dem på en middag kvällen den fjärde september, säger Fredrik Reinfeldt.

Dagarna före Obamas besök i Stockholm kommer ledarna för de baltiska länderna att träffa Barack Obama i Washington. Så uppgifterna i förra veckan om ett baltiskt-nordiskt toppmöte i Stockholm härrör sannolikt från att dessa båda möten blandats samman.

Fredrik Reinfeldt kommer att lägga sitt fokus under Barack Obamas besök på frihandel och hållbarhetsfrågor. När statsministrar och presidenter träffas är den effektiva mötestiden oftast inte mer än 30 till 40 minuter. Men Fredrik Reinfeldt menar att det är går att uppnå mycket om man kommer väl förberedd.

– Min erfarenhet är att allt internationellt politiskt arbete bygger på att vi har kontakt, att vi förstår varandra och att vi via de samtal vi för ofta skjuter fram förhandlingar som pågår på olika håll. Sen är det inte alltid att man exakt på kvarten efter ser alla resultaten, men det är absolut min erfarenhet att det har stor påverkan om man förbereder samtalen på ett genomarbetat sätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.