Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nordström: Klart medlemmarna tycker fallskärmen är för jävlig

Vid en presskonferens på onsdagen meddelade Annelie Nordström att hon kommer att avgå vid Kommunals kongress i maj.
Vid en presskonferens på onsdagen meddelade Annelie Nordström att hon kommer att avgå vid Kommunals kongress i maj. Foto: Alexander Mahmoud

”För jävligt”. Så tror Annelie Nordström att Kommunals medlemmar tänker om den fallskärm på 2,1 miljoner kronor som utlöses när hon avgår.

I en DN-intervju lägger hon en tung skuldbörda på den avhoppade kassören. De politiska följderna av avslöjandena anser hon är regeringens eget bekymmer.

Det var en trött men samlad Annelie Nordström som på torsdagen svarade på DN:s frågor. Dagen före hade hon lämnat beskedet att hon avgår som fackordförande vid Kommunals kongress i vår. Dessförinnan ska hon försöka städa upp i förbundet efter de skandaler som avslöjats kring vidlyftig representation, alkoholförtäring, porrstjärnor på förbundets egen krog och förmånliga lägenhetskontrakt.

Vad tänkte och kände du när avslöjandena först dök upp i Aftonbladet?

– I början hade jag väl taggarna utåt om jag ska vara alldeles ärlig. Men efterhand förstod man ju vidden av det och att det var angeläget att det blev belyst.

Du har själv pratat om en ”osund kultur”. Vad är skälet till att du inte reagerade mer kraftfullt innan avslöjandena kom?

– När jag kom tillbaka till Kommunal 2001 efter att ha gjort annat några år så var det saker jag reagerade på. Det var gubbighet och man var bortskämd. Sedan har jag vidtagit ett antal förändringar av kostnadskrävande traditioner. Till exempel att man vart tredje år åkte med alla ombudsmän till Italien. När jag kom in i förbundsledningen var vi tre nya och en kassör som var kvar från den gamla ledningen. Vi var beroende av att få information via honom så man kan säga att vi blev inskolade i kulturen av honom. Sedan går det en tid och man blir mindre observant. Jag var väldigt fokuserad på att vända på medlemstalen.

Hur kommer det sig att den avgångne kassören Anders Bergström kunde ha svängrum för de saker som han gjorde?

– Om man är en person som i princip håller i hela ekonomin och är den som bedömer om saker är rimliga, då får man en väldig maktposition. Det är varken nyttigt för den som får den eller för omgivningen. Nu behöver det förändras och det har vi i vår åtgärdsplan.

Anders Bergström: Jag är till mer skada än nytta för Kommunal

Vad tycker du själv är det värsta som har avslöjats?

– Det är att de varit den här svulstiga representationen. Givetvis anklagar jag mig själv för att jag har övernattat gratis på vår konferensanläggning Marholmen ett par gånger. Som jag ser det nu var det också helt fel att starta Metropol Palais som restaurang.

Vad tror du att dina medlemmar, lågavlönade undersköterskor och barnskötare, har känt när de har läst om det här?

– Det här att man hyrde ut krogen till porr, det gör en ju så förbannad att det nästan brinner i huvudet. Jag förstår medlemmarnas ilska, verkligen.

Har du fått några reaktioner från medlemmarna efter de besked du lämnade igår?

– Jag ska vara ärlig, om jag ska överleva det här mentalt så måste jag avstå från att titta på vårt eget flöde på nätet just nu. En del har hört av sig med vänliga saker men jag har också fått en hel del ilskna utlåtanden.

Du får 2,1 miljoner kronor över tre år i avgångsvederlag. För dina medlemmar är det fantasisummor, vad tror du att de tycker om ett sådant avtal?

– Det är klart att de tycker att det är för jävligt. Det är därför vi nu ser över det och vi kommer att ändra på stadgarna. Men jag tänker inte på mig själv som pensionär utan som arbetssökande framöver. Får jag ett jobb så kommer det att räknas av på det här.

Ska du bo kvar i den lägenhet som du har fått genom Kommunal?

– Det beror på hur lägenhetspolicyn ändras. Nu är det också på åtgärdslistan.

Vilken skada tror du att fackföreningsrörelsen har lidit av det här?

– Det är självklart att det påverkar men jag är fortfarande i stormens öga så långsiktiga bedömningar är jag inte i stånd att göra nu.

Även regeringen och Socialdemokraterna har lidit politisk skada genom att Margot Wallström är indragen. Hur ser du på det?

– Ärligt talat, det är deras bekymmer. Det är de som valt hur de har kommunicerat och handlat i det här, inte jag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.