Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Norge ointresserat av Gripen

Sverige grundlurades av Norge och USA i samband med mångmiljardaffären om det svenska stridsflygplanet Gripen, skriver Aftonbladet.

Norges påstådda intresse var ett spel för galleriet, visar amerikanska diplomatiska telegram som Wikileaks har kommit över, uppger tidningen.

Norge valde de amerikanska F-35-planen. Affären sägs vara värd minst 55 miljarder kronor.

Tidningen redogör för hur USA kastade rejält med grus i maskineriet för Gripen genom att stoppa en amerikansktillverkad radarkomponent för det svenska planet.

Förspelet bestod bland annat av ett möte mellan den svenska försvarsministern Sten Tolgfors och den dåvarande amerikanske Stockholmsambassadören Michael Wood 2008. Tolgfors bad då om tillstånd att köpa den amerikansktillverkade radarn Aesa till de svenska planen.

Men i handlingar som Wikileaks har kommit över beskriver hur amerikanerna arbetade för att stoppa detta:

"Vi föreslår att vi skjuter upp beslutet om Asea-tillstånden för Gripen tills efter Norges beslut", hette det i ett telegram enligt Aftonbladet.

Tidningen skriver hur den amerikanska ambassaden i Oslo i ett "nödrop" bad Washington om hjälp att utöva politiska påtryckningar på hög nivå sedan norska medier hade börjat att rapportera negativt om F-35-planet.

Därefter såg allt ljusare ut. Norska politiker gav signaler som gjorde att USA blev säkra på att vinna upphandlingen. Men man var noga med att det inte skulle framstå som att affären var uppgjord.

"Vi måste fortsatt agera som en hedervärd och elegant konkurrent", heter det i en av de handlingarna från USA:s Osloambassadör.

Norges hade inte gett några förhandsbesked till någon i upphandlingen av stridsflygplan, som slutade med ett avtal med F-35 i november 2008, enligt Norges försvarsminister Grete Faremo.

– Regeringen fattade inte något beslöt förrän omedelbart före kungörelsen, säger Faremo till nyhetsbyrån NTB.

Hon beskriver upphandlingsprocessen som solid, med alla formella krav uppfyllda och ett slutligt val baserat på "klara kriterier som var tydligt kommunicerade till anbudsgivarna".

Den förra norska försvarsministern Anne-Grete Ström-Erichsen, som innehade posten 2008, bekräftar denna bild av processen.

 – Vi såg till att vi pratade lika mycket med båda parter. Vi fick starka signaler om att båda hade tillit till processen och att de uppfattade den som öppen och ärlig, säger hon.

Avgörande för beslutet var i slutändan experternas synpunkter, särskilt vad Försvarets forskningsinstitut (FFI) ansåg efter att ha testat flygplanen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.