Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 06:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/norge-stoppar-resor-aven-till-gotland/

Sverige

Norge stoppar resor även till Gotland

38:05. Norges regering höll presskonferens om resesituationen med anledning av coronapandemin.

Norge backar och stoppar nu resor även till Gotland. Samtidigt meddelar Danmark att gränsen mot Sverige förblir stängd. 

– Det är klart vi hade velat att det skulle gå att resa mellan Sverige och Norge, säger Norges statsminister Erna Solberg. 

Erna Solberg meddelade under torsdagens pressträff att Norge har en plan för hur myndigheterna ska lätta på restriktionerna gradvis för att undvika en ökad smittspridning.

Från och med den 15 juli hävs reseavrådan till länder inom EES och Schengenområdet. Vilka länder som undantas karantänplikt är dock inte klart, eftersom det ännu inte går att förutsäga hur smittspridningen kommer att se ut i mitten av juli. 

Det är något som norrmännen bör ha i åtanke innan de bestämmer sig för att resa utomlands, påpekade statsministern.

– Man kan boka semester till ett ställe i en vecka som sedan inte uppfyller kriterierna veckan därpå. 

När de gäller resor till Sverige tar dock Norge ett steg tillbaka. Gotland uppfyller inte längre kriterierna. Norge hade förberedd för att, liksom Danmark, öppna för resor till Västerbottens län. I stället stoppas nu resor till hela Sverige. Beslutet att stryka Gotland från listan förklaras med att smittoläget där har förvärrats sedan sist. 

– Vi har objektiva kriterier, det handlar inte om Sverige i sig, utan vi ser på siffrorna, säger statsminister Erna Solberg.

Region Gotlands ordförande Eva Nypelius (C) säger till TT att de skiftande beskeden är svåra att förstå.

– Vi hade lite svårt att förstå det redan när det kom för 14 dagar sedan. Gotland är en del av Sverige. Det blir på det sättet lite märkligt. Det är också svårt att planera för de som verkligen vill resa, hur man ska tänka när besluten förändras så snabbt.

Hon menar samtidigt att Norges beslut inte riskerar att få några större ekonomiska konsekvenser eftersom norrmän inte är av avgörande turistgrupp för Gotlands del.

Norges hälsominister Bent Høie förklarade att kriterierna beräknas bland annat i förhållande till antalet smittade per 100.000 invånare under de senaste två veckorna, och att man sedan gör en helhetsbedömning. Norska folkhälsomyndigheten FHI ska ta fram en sådan lista som ska presenteras den 10 juli. 

– I dagsläget skulle Tyskland vara grönt och Portugal rött. Spanien skulle vara grått eftersom vi inte fått tillräckligt med data för att kunna avgöra om de uppfyller kriterierna därifrån. 

Efter den 15 juli kommer ländernas siffror att uppdateras var fjortonde dag – och därefter kommer nya rekommendationer och restriktioner beroende på hur situationen ser ut i respektive land. 

För arbetsresande som är bosatta i länder inom ESS och Schengenområdet ser restriktionerna något annorlunda ut. Näringsminister Ine Eriksen Søreide säger att arbetsresande från så kallade ”röda” områden testas vid inresa till Norge, och att de därefter ska hålla i sig i karantän på fritiden tills de fått ett negativt testsvar. Däremot får de gå till arbetet som vanligt. Först när test nummer två visar negativt slipper de karantänplikt.

– Vi måste öppna tryggt för att undvika att pandemin sprids okontrollerat. Vi följer utvecklingen i Europa i tätt samarbete med EU.

Länder utanför ESS/Schengen kommer fortsatt att omfattas av reseavrådan.

Under torsdagen meddelade även Danmarks utrikesdepartement att gränsen mot Sverige fortsätter att vara stängd när landet öppnar för resor till en rad länder. Det rapporterar danska BT. 

Region Skånes ordförande dömer inte danskarna:

– Vi behöver komma under 20 smittade per 100.000 invånare. Vi fortsätter att kämpa, säger Carl Johan Sonesson till TT.

Karantänen gäller för hela Sverige, förutom Västerbottens län som fortfarande uppfyller Danmarks krav med en siffra på 17,9 smittade per 100.000 invånare, enligt Statens seruminstituts lista. Skåne ligger på 26,9. 

Från och med den 27 juni kommer danskar att kunna resa till de flesta länderna i EU. Utöver Sverige fortsätter ett fåtal länder vara stängda för danskar: Irland, Malta, Rumänien, Storbritannien och Portugal. 

Riktlinjerna påverkar framför allt huruvida du omfattas av reseförsäkring. Reser du till till exempel Sverige eller Portugal omfattas du inte av en sådan. 

Ämnen i artikeln

Norge
Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt