Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/norrman-duckar-karantansregler-korsar-svenska-gransen-pa-gamla-smuggelvagar/

SVERIGE

Norrmän duckar karantänsregler – korsar svenska gränsen på gamla smuggelvägar

En cyklist försöker ta sig fram obemärkt genom skogen i gränsområdet mellan Norge och Sverige. Coronasmittan har fått grannlandet att skärpa restriktionerna för de som passerar gränsen.
Foto: Kjell R. Hermansen

Norges kamp mot det nya coronaviruset tvingar de som återvänder till landet från Sverige att sitta två veckor i karantän. Det har fått godissugna norrmän att använda gamla smuggelvägar för att korsa gränsen, rapporterar norska Verdens Gang.

I området Morokulien, precis vid gränsen mellan Norge och Sverige, står en norrman och en svensk och sträcker ut händerna mot varandra. Statyn uppfördes här år 1914, precis hundra år efter att freden mellan Norge och Sverige slutits.

Liksom området kring Strömstad i norra Bohuslän är gränsen norr om värmländska Charlottenberg välfrekventerad av köpsugna norrmän. Nu syns färska hjulspår på stigar och småvägar genom skogen. Det rapporterar norska Verdens Gang, som varit i kontakt med frilansjournalisten Kjell R. Hermansen.

– Det här är välkända smuggelvägar från förr i tiden, säger Kjell R. Hermansen till DN.

Under förra veckan gav sig journalisten ut på skogsvägarna i gränsområdet med kameran över axeln. Här mötte han en cyklist som gett sig av mot Sverige för att köpa cigaretter. En person på motorcykel passerade och en fotgängare kom bärandes på en påse från en svensk godisbutik.

– Den gömde han undan när han fick syn på min kamera, säger Kjell R. Hermansen.

För att hindra spridningen av det nya coronaviruset har Norge skärpt reglerna för de som passerar gränsen. Enbart norska medborgare och personer som bor eller arbetar i landet släpps in. Personer med norska pass, uppehållstillstånd eller arbetstillstånd ska sättas i karantän i sitt hem i 14 dagar efter inresa. Undantag gäller för de som reser mellan Norge, Finland och Sverige i samband med resor mellan hem och arbete.

Den som vill kan alltså fortsätta att handla i Sverige, men då gäller det att hen är förberedd på att sitta två veckor i hemkarantän efteråt. Personer som bryter mot karantänsreglerna riskerar att få böta 20.000 norska kronor.

Gjermund Thoresen som är chef på polisstationen i Kongsvinger säger att coronakrisen lett till att smugglingen av varor från andra länder i Europa gått ned.

– Det vi däremot har sett är att människor börjar bli kreativa och ta sig fram till fots, på cykel och motorcykel via mindre, illegala rutter. Här smugglas exempelvis mindre mängder narkotika, snus och alkohol, säger han till DN.

Någon exakt siffra på hur många personer som försökt ta sig in i Norge utan att passera en gränskontroll sedan karantänsreglerna infördes har inte Gjermund Thoresen, men han säger att det rör sig om ett litet antal.

– De allra flesta följer restriktionerna, säger han.

Läs mer: Rusning i gränshandeln inför att Norge utökar gränskontroller

Enligt polischefen är chansen att upptäcka personer som passerar genom skogsområden vid gränsen mellan Norge och Sverige större än i vanliga fall.

– Polisen har ett ganska stort tryck på det, i samarbete med hemvärnet och tullen.

Journalisten Kjell R. Hermansen känner till skogarna i gränsområdet Morokulien väl.
Foto: Sissel Andersson

Enligt frilansjournalisten Kjell R. Hermansen användes vägarna genom skogen i Morokulien även för att smuggla varor mellan länderna under kriget. Han tror att norrmännen som nu tar sig fram genom skogen framför allt lockas av de lägre priserna på den svenska sidan.

– Men det har nog lite med spänningen att göra också, säger han.

Läs också: Senaste nytt om coronakrisen

Ämnen i artikeln

Norge
Strömstad
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt