Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Norsk jättesatsning på vindkraft

En av Statkrafts befintliga anläggningar i Norge.
En av Statkrafts befintliga anläggningar i Norge. Foto: Statkraft

Norska Statkraft ska bygga Europas största landbaserade vindkraftspark i mellersta Norge. Tillsammans med två partners investerar det statliga bolaget 11 miljarder norska kronor i projektet.

Utbyggnaden av vindkraftsanläggningarna i Fosen och Snillfjord, vid kusten väster om Trondheim, ska stå klara år 2020 och då kunna leverera 3,4 TWh energi om året, enligt ett pressmeddelande från Statkraft. Det motsvarar behovet av energi för 170.000 norska hushåll.

Det samägda bolaget Fosen Vind DA ska äga parkerna och bolaget ägs i sin tur till drygt 50 procent av Statkraft, knappt åtta procent av Trønder Energi och resterande 40 procent av Nordic Wind Power som är ett europeiskt konsortium.

Projektet har varit nära att läggas ned. Så sent som förra sommaren beslöt också styrelsen för Statkraft att satsningen inte kunde motiveras ekonomiskt, på grund av de låga elpriserna.

Beskedet kritiserades hårt, inte minst från politikerhåll och Statkraft har sedan dess bytt fot och hänvisar bland annat till lägre kostnader för projektet. Beskedet på tisdagen hälsades också med glädje av näringsminister Monica Mæland.

– Detta är ett av de absolut största industriprojekten på det norska fastlandet och kommer att vara viktig för den fortsatta satsningen på förnybar energi, sade hon till norska nyhetssajten E24.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.