Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 00:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/norsk-polis-sjalvkritisk-efter-flygolyckan-pa-kebnekaise/

Sverige

Norsk polis självkritisk efter flygolyckan på Kebnekaise

Undersökning av olycksplatsen. Foto: Roger Vikström/Expressen/TT

Den norska polisen är självkritisk till hur den utredde den nu sju år gamla militärflygolyckan i Kebnekaise där fem norska medborgare omkom.

TT Text

I ett brev till åklagaren Geir Fornebo som tidningen VG tagit del av skriver polischefen i Nordland, Tone Vangen, att det inte såg bra ut att militärpolisen skötte förundersökningen, med tanke på att det var just militärens agerande som skulle utredas.

I brevet pekar hon också ut flera brister i polisens kommunikation. Bland annat lyfter hon fram ett pressmeddelande om utredningen där det påstods att flygningen planerades enligt gällande regelverk, något som polisen i efterhand inte har kunnat bevisa.

Trots kritiken mot utredningen anser inte polischefen att förundersökningen bör återupptas.

Brevet till åklagaren Geir Fornebo är en följd av hans uttalande förra månaden i vilket han övervägde att öppna förundersökningen. Till VG vill han ännu inte kommentera vad polisens svar innebär för hans beslut.

Olyckan inträffade den 12 mars 2012 i samband med en militärövning. Samtliga ombord på Herculesplanet, totalt fem norska militärer, omkom.

Läs mer: Flygolyckan vid Kebnekaise kan utredas på nytt