Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Norsk tull stoppade svensk ambulans

En brådskande ambulanstransport från Sverige till ett norskt sjukhus tvingades i somras in i en tullkö vid gränsen.

Incidenten har resulterat i en intensiv brevväxling länderna emellan där ambulanssjukvården i både Sverige och Norge vill veta vad som gäller.

Det vill säga om brådskande ambulanstransporter över den svensk-norska gränsen över huvud taget är möjliga, utan att bilarna ska behöva fastna i en gränskontroll.

Sedan 1974 finns ett samarbetsavtal mellan sjukhusvården i norska Östfold och Västra Götalandsregionen. Avtalet gäller samarbete vid akuta sjukdomsfall, olyckor och brådskande förlossningar.

Men i somras gick allt galet. Då tog en norsk och en svensk ambulans hand om en svårt skadad patient på den svenska sidan om gränsen. Eftersom tillståndet var så kritiskt beslutade man att åka till närmaste sjukhus, sjukhuset i Fredrikstad i Norge.

Men så snart ambulanserna hade passerat gränsen tvingades de in en kö för tullundersökning. Först efter en stund lyckades man övertyga de nitiska tulltjänstemännen och transporten kunde fortsätta.

Debaclet till trots gick allt bra. Patienten överlevde utan men.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.