Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-08 23:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/norska-kritiken-jag-tror-sverige-gor-helt-fel/

SVERIGE

Norska kritiken: Jag tror Sverige gör helt fel

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

I en intervju med norska NRK kommer Norges vice hälsodirektör Espen Nakstad med hård kritik mot den svenska coronastrategin.

– Jag tror den är helt fel, säger han.

Nu får han svar från Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell:

– Min uppfattning är att fokuset på hur ”konstiga” vi är i Sverige, det håller inte.

Det var i en intervju med NRK på onsdagen som vice hälsodirektören Espen Nakstad kommenterade Sveriges sätt att gripa sig an coronapandemin. I intervjun kallar Nakstad Sveriges strategi för ”bromsstrategin” och påstår att grannlandet planerat för att ha ett större antal sjuka hela tiden:

– Jag tror att den lite teoretiska tanken är att om man har många sjuka hela tiden – en bromsstrategi som Sverige kör – att det skulle vara lättare att kontrollera.

Till tidningen VG utvecklar Nakstad uttalandet och nämner då Sverige i samma andetag som Storbritannien:

– Vi kan se att länder som har försökt sig på en liknande bromsstrategi, som Storbritannien och Sverige, snabbt har tvingats övergå till att istället slå ned smittan för att få kontroll på den.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell känner inte igen Sveriges sätt att arbeta i den norska beskrivningen:

– Jag känner inte igen den. Vi har aldrig velat ha många sjuka människor samtidigt utan tvärtom. Vi har aldrig haft den tanken, säger Anders Tegnell.

Norsk gränskontroll i Magnor, på andra sidan ligger värmländska Eda.
Norsk gränskontroll i Magnor, på andra sidan ligger värmländska Eda. Foto: Terje Pedersen/NTB

Också statsminister Erna Solberg kommenterade det svenska sättet att bemöta coronasmittan under onsdagskvällen. I en intervju med CNN fick hon frågan om hon trodde att den öppna gränsen mellan Norge och Sverige kunde utgöra ett hot mot Norge och föra in smittan den vägen.

Solberg svarade att Norge har en gränskontroll och karantänsregler på 14 dagar:

– Den som passerar gränsen sätts i karantän, sa Solberg som sedan förklarade varför Norge, enligt henne, hade startat sina insatser mot smittan tidigare än Sverige:

– Vi hade lite tur eftersom vi tidigt fick ett stort inflöde av sjuka sportlovsfirare som kom tillbaka från Alperna och såg de höga siffrorna så att vi snabbt kunde stoppa det. Kanske det gav oss en annan väg in, sa Solberg.

Att det skulle vara någon skillnad mellan hur Norge och Sverige fick in smittan i landet håller inte Anders Tegnell med om:

– Vi hade samma position och det gällde alla de nordiska länderna. Vilka delar av Alperna som var drabbade var också något vi diskuterade med våra nordiska vänner under våra veckomöten. Det var ingen skillnad.

– Och de hårda medlen i Norge kom lite senare. De gjorde som vi, de smittspårade också i grupperna som kom från Alperna.

Men enligt Anders Tegnell ser det just nu ut som att Norge har lyckats väl.

– Där går kurvan tydligt nedåt, betydligt bättre än kurvan visar i Danmark till exempel. Den ser inte så lovande ut.

– Men det ska bli väldigt intressant att se vad som händer när man släpper på allt. Det är det alla länder är bekymrade för. Hur ska vi komma ur det här när vi har stoppat nästan hela samhället?

För smittan finns kvar också när man lättar på restriktionerna?

– Ja. Den har inte försvunnit helt i något land, bara bromsats. Och just nu ligger den svenska kurvan någonstans mitt i men närmar sig ett flackt område, särskilt Stockholmskurvan. Det bådar gott men bygger på att inte alla börjar träffas igen och att vi håller oss isär.

Om du kort skulle summera skillnaden i den norska och svenska strategin, vilken skulle det då vara?

– Norge har gått på den allmänna strategin att stänga så mycket som möjligt och skjuta problemen framför sig under en period, detta för att få ett andrum. Vi försöker egentligen göra samma sak men har accepterat att stänga helt inte är lösningen. Vi stänger så mycket vi kan med frivilliga medel och det verkar ha nått nästan lika långt som i andra länder.

– Jag hade en telefonkonferens med en brittisk kollega och vår gemensamma bedömning var att Sverige har nått ungefär lika långt med frivilliga medel som Storbritannien har gjort med tvångsmedel.

– Min uppfattning är, mer och mer, att fokuset på hur ”konstiga” vi är i Sverige, det håller inte.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt