Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/norska-politiker-nominerar-greta-thunberg-till-nobels-fredspris/

Sverige

Norska politiker nominerar Greta Thunberg till Nobels fredspris

Bild 1 av 2 16-åriga Greta Thunberg har blivit en internationell förkämpe för klimatfrågor. Här leder hon en marsch genom Paris gator i slutet av februari.
Foto: AP/Francois Mori
Bild 2 av 2
Foto: Daniel Reinhardt/AP

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg har nominerats till Nobels fredspris. Bakom nomineringen står tre norska riksdagsledamöter.

Rätta artikel

– Vi har nominerat Greta eftersom klimathotet kan vara en av de största bidragande orsakerna till krig och konflikt, säger Freddy André Øvstegård till VG.

Det är Øvstegård och partikamraterna Mona Fagerås och Lars Haltbrekken i Sosialistisk Venstreparti som lämnat in nomineringen.

Eftersom de sitter i ett lagstiftande parlament, Stortinget, är de kvalificerade att lämna in en officiell nominering. 

”En tilldelning av Nobels fredspris till Greta Thunberg och elevstrejkerna för klimatet kommer vara ett viktigt bidrag till att erkänna att klimatåtgärder och fredsförpliktelser går hand i hand och ger styrka till folkrörelser för klimatåtgärder”, står det bland annat i politikernas nominering.

Enligt Nobelprisets hemsida har 301 kandidater nominerats till 2019 års fredspris, varav 223 är personer och 78 är organisationer. Vilka som nominerats blir inte offentliggjort.

Läs mer:

En klimataktivist med stjärnstatus – i alla fall utomlands

Tiotusentals elever klimatstrejkar med Greta Thunberg