Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Norskt medborgargarde hotar svenska samer

Ulf Bergdahl.
Ulf Bergdahl. Foto: Hanna Persson
Frågan om svenska samers renar får beta i Norge har blivit en fråga på politisk toppnivå. Samtidigt förbereder sig svenska renägare för att gå över gränsen med ett tusental renar - trots hot om att de ska ”välkomnas” av norskt medborgargarde.

– Det är obehagligt. Vi har uppgifter om markägare som patrullerar sina marker. Vi är rädda för att de ska skjuta våra renar, säger Ulf Bergdahl, renägare i övre Soppero i Norrbotten.

I fjol började han och tre andra renägare att som sommarbete för renarna använda sig av ett område på norska sidan som deras förfäder använt sig av på 20-talet. I morgon, lördag, ska de på nytt börja flytten av ett tusental renar.

– Vi har sedvanerätt. Min morfar och alla generationer bakåt som går att spåra har haft sina renar där, säger han.

Området är myggfritt tack vare havsbrisen, något som gör det lämpligt för renkorna som snart ska kalva. Renarna störs av myggen om kalvningen sker i de svenska fjällen.

– Förra året vägde renarna tio kilo mer tack vare sommarbetet i Norge. Det betyder mycket för oss, säger Ulf Bergdahl.

Norska markägare i området kring halvön Lenvik mellan Narvik och Tromsö har protesterat. De har fått stöd av den norske landsbygdsministern Lars Peder Brekk (C) som i ett mejl till de svenska samerna i går vidhöll att renbete i området ”ska anses som olovlig”.

Samtidigt kom ett annat budskap från det socialdemokratiskt styrda norska utrikesdepartementet i ett svar till svenska UD.

– Frågan om det finns privaträttsliga rättigheter till betesområdet i Norge är en fråga som primärt hör till domstolarna, säger Fronde Overland Andersen, presstalesperson på norska UD.

Det svaret tolkar svenska UD som att Norge accepterar att det är den gamla Lappkodicillen från 1751 som gäller. Den renbeteskonvention som skrevs under av regeringarna 2009 har inte ratificerats av de båda ländernas sameting.

– Vi är nöjda med svaret från Norge, säger Anders Rönquist, rättschef på svenska UD.

Men de svenska samerna tycker att det är konstigt att olika ministrar i den norska regeringen skickar olika signaler. De oroas av att mötas av ett medborgargarde när de korsar gränsen i morgon.

– Vi vill ha en prövning i norsk domstol. Då vet vi att vi kommer att vinna, säger Ulf Bergdahl.

Olöst fråga sedan länge

• Frågan om gränsöverskridande renskötsel mellan Sverige och Norge har varit olöst sedan 2005. Då sade Sverige nej till att förlänga renbeteskonventionen från 1972. Norge svarade med att införda en lag som inskränker rätten för svenska samer att låta renar sommarbeta på norsk mark.
• Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans företrädare Göran Persson har markerat att Sverige anser att det är den så kallade Lappkodicillen från 1751 som gäller. Avtalet ger svenska samer rätt att låta sina renar beta i grannlandet.
• I oktober 2009 undertecknade den svenske ministern med ansvar för samefrågor Eskil Erlandsson (C) och Norges motsvarighet Lars Peder Brekk (C) en ny konvention om gränsöverskridande renskötsel. Men konventionen har inte trätt i kraft eftersom den inte ratificerats av sametingen i Sverige och Norge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.