Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Norskt postplan störtade i Sverige

Foto: Google Maps

De två piloter som flög planet som störtade i svenska fjällen natten till fredagen kom från Frankrike och Spanien.

– De är två mycket erfarna piloter, säger Gustaf Thureborn, vd för flygbolaget West Atlantic, som ägde planet.

Vid lunchtid på fredagen var räddningsinsatsen på plats.

Det rådde en dämpad stämning bland ledningen för flygbolaget när man höll presskonferens på ett hotell i centrala Göteborg på fredagsförmidagen.

– Det är med mycket stor sorg jag måste informera om denna incident. Det som inte ska ske och inte får ske har hänt, sade Thureborn.

Han förklarade att flygbolaget ännu inte fått bekräftat att de två piloter som fanns ombord har omkommit, men att de saknas och att bolaget befarar det värsta.

– Vår högsta prioritet just nu är att stötta familjerna och våra anställda. De är cirka 500, sade Thureborn.

Han bekräftade uppgiften om att piloterna som befann sig ombord, kapten och styrman, kommer från Frankrike och Spanien och berättade att de är 42 respektive 34 år gamla. Båda har över 3 000 flygtimmar bakom sig och har även lång erfarenhet av flygplanstypen Canadair CRJ 200. Thureborn förklarade att det handlar om två högst kompetenta piloter.

Postflyget var på väg från Gardermoens flygplats i Oslo till Tromsø i Nord-Norge. Strax före klockan ett skickade planet ut SOS-signaler när det befann sig över svensk mark. Tio minuter över tre kom beskedet att räddningsmanskap påträffat en haveriplats i de svenska fjällen vid sjön Akkajaures nordvästra del, inte långt från den norska gränsen.

Räddningsarbetet är besvärligt eftersom haveriplatsen bara kan nås via helikopter eller snöscooter.  Vid lunchtid kom polisen, fjällräddare och räddningstjänst till den plats där postflygplanet störtade, uppger polisen. De har tagit sig dit i helikopter.

–Vi har nu personal på plats och man försöker bilda sig en uppfattning om hur olycksplatsen ser ut. Vi har ännu inte fått någon återrapportering, säger Maria Jakobsson, kommunikatör vid polisen i Norrbotten.

– Prio nummer ett nu är att rädda liv.

Polisen uppger inte om någon person påträffats på platsen.

Väderförhållandena har försenat insatsen.

– Det råder snöstorm och kyla på platsen, säger Maria Jakobsson.

Postflyget, som flög på uppdrag av norska postverket, hade en last på fyra och ett halvt ton bestående av brev och paket. Enligt räddningsmanskapet, som var först på plats, totalförstördes planet vid det kraftiga nedslaget.

Gustav Thureborn sade att bolaget nu samarbetar med myndigheterna för att så snart som möjligt klargöra olycksorsaken.

– Vi får verkligen hoppas att man hittar den svarta lådan, sade Thureborn.

Han tillade att bolaget tidigare inte varit inblandad i någon liknande incident.

West Atlantic har funnits sedan 1965 och flyttade till Göteborg i början av 90-talet. Flygbolaget har haft kontrakt med norska postverket sedan 2006 och det störtade planet har gjort flygningen mellan Oslo och Tromsø åtskilliga gånger. Även piloterna är rutinerade på rutten.

Enligt Thureborn var det helt normalt att planet tog vägen över svensk mark.

– Det är den ordinarie rutten eftersom det är närmaste vägen, sade han innan han återvände till sin arbetsplats för att få mer information om räddningsaktionen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.