Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

NSA samlar in miljoner användares kontakter

Edward Snowden.
Edward Snowden. Foto: AP

Kontaktlistor som finns sparade på mejltjänster på nätet kopieras av NSA:s spionprogram, enligt nya avslöjanden från visselblåsaren Edward Snowden. ”Vi behöver höstacken för att hitta nålen” har NSA kommenterat tidigare. 

I mejltjänster som Hotmail och Gmail men också på chattar och snabbmeddelandetjänster, på till exempel Facebook, sparas listor med mejlkontakter och "kompislistor". De listorna samlas in av ett spionprogram från den amerikanska underrättelseorganisationen NSA, enligt nya topphemliga dokument från avhopparen Edward Snowden, som tidningen Washington Post tagit del av. 

Bland annat finns där en intern powerpoint-presentation från NSA som visar att man en genomsnittlig dag samlar in 444.743 adressböcker från Yahoo, 105.068 från Hotmail och 82.857 från Facebook. Varje dag samlar NSA enligt presentationen kontakter från omkring 500.000 kompislistor på chat-tjänster och webbmejl, skriver Washington Post. På ett år ska mer än 250 miljoner kontaktlistor kopieras och lagras.

Spionprogrammet ska finnas i stora knutpunkter för kommunikation, dit listorna laddas upp från mejltjänsterna när man loggar in eller synkroniserar en mobil. Vad programmet heter framgår inte, till skillnad från vid tidigare tillfällen när Snowden avslöjat spionsystem. Insamlingen möjliggörs genom att NSA har hemliga avtal med telekomföretag eller utländska underrättelsetjänster som har direktåtkomst till de tekniska faciliteterna där dataknutpunkterna finns.

Google, Microsoft och Facebook säger alla till tidningen att de inte känner till informationsinhämtningen.

Enligt en talesman för  Office of the Director of National Intelligence, som övervakar NSA, är målet att samla in information om utländska terrorister, människosmugglare och narkotikasmugglare. NSA kommenterar inte uppgifterna, men säger att datainsamlingen är laglig och inte inkräktar på personlig integritet. Insamlingen ska inte vara inriktad mot amerikanska medborgare. 

Försvarets radioanstalt (FRA), som har påståtts stå NSA nära, svarar inte rakt ut om man medverkar till att lämna ut svenskars uppgifter. Vilka länder FRA samarbetar med är inte offentligt, säger talesmannen Fredrik Wallin och tillägger:

– När det gäller personuppgiftsöverföring finns ett noggrant regelverk. Det finns både i lagstiftningen och i våra rutiner bestämmelser som väldigt noga kringgärdar svenska personuppgifter, säger han till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.